Фирмите не трябва да очакват допълнително поскъпване на електроенергията спрямо

...
Фирмите не трябва да очакват допълнително поскъпване на електроенергията спрямо
Коментари Харесай

Асен Василев открехна завесата как ще помага заради скъпия ток

Фирмите не би трябвало да чакат в допълнение повишаване на електрическата енергия по отношение на предходната есен, разяснява в коридорите на Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Цената за електрическата енергия за бизнеса, в случай че погледнем по какъв начин се движи януари, февруари, март, април, е на равнищата от септември-октомври м.г., изясни той. Идеята е концепцията, която сега се създава, с цел да се задържат тези равнища и отсега нататък, е да мине през Народното събрание, т.е. да няма нарастване за бизнеса по отношение на септември-октомври м.г., акцентира Василев. И съобщи, че, до момента в който това стане, ще продължи обезщетителната стратегия, каквато е сега. Вицепремиерът напомни, че цените на горивата се образуват по отношение на цените на петрола на интернационалните пазари.

Обсъждат се и няколко разновидността за поддръжка на най-засегнатите лица, тъй че да не бъдат нарушени прекомерно фамилните бюджети. Най-добрият вид би трябвало да бъде механически осъществим и елементарен, уточни финансовият министър. Разгледахме разновидността в Гърция, където се раздават карти на избрани хора с приходи под избрани стойности, които те могат да употребяват на бензиностанциите, само че това не е сполучлив вид у нас, счита Асен Василев. Търси се елементарно осъществим вид, който да не затруднява бизнеса и жителите.

50% понижение на ставката на акциза за горивата, както желаят превозвачите, няма да има, безапелационен е финансовият министър. Ние сме на най-ниската акцизна ставка и от Европейската комисия не разрешават на нито една страна член, освен на България, да понижи ставката под най-ниската стойност, посочи той. Затова настояването на превозвачите било неизпълнимо.

Финансовият министър счита, че актуализацията на бюджета ще влезе през юни в Народното събрание. В началото на идната седмица се чака да бъде разгласен пакетът с антикризисните ограничения.

За инспекция на " Балкански поток ", каквато през вчерашния ден изиска министър председателят Кирил Петков, Василев допусна, че ще стартира инспекция на Агенция " Държавна финансова ревизия " и на другите служби, на послушание на премиера. Себестойността на плана е измежду притеснителните моменти, по думите на Василев. Три милиарда лв. са прекалено много, също така има непотвърдена информация за смъртни случаи по време на строителството, за неспазени процедури по Оценка на въздействието върху околната среда, за неспазени строителни процедури, само че това всичко е в компетенцията на ДНСК, Министерство на околната среда и водите, МТСП, които би трябвало да ревизират дали е правилно, обясни той.

Управленските цели на " Продължаваме Промяната " са България да има най-ниската себестойност на енергоизточниците, да има диверсифицирани доставки, тъй че в никакъв случай да не сме в състояние, в което един снабдител да може да спре огромна част от пазара. Така вицепремиерът разяснява поисканата при започване на пленарното съвещание в декларация на " Демократична България " " депутинизация на страната ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР