Фирмите, които се занимават с текущ румонт, са спечелили работата

...
Фирмите, които се занимават с текущ румонт, са спечелили работата
Коментари Харесай

Защо фирми се съгласяват да ремонтират пътища без пари?

Фирмите, които се занимават с настоящ румонт, са спечелили работата с публични поръчки. Но се натъкваме на компания, която е спечелила да прави текущащта поддръжка на пътищата за 4 години, напрпимер за 20 млн. И по други документи - че ще извърши работа за още 200 млн.  Цифрите са примерни, сподели министърът на районното развиване в служебното държавно управление Виолета Комитова пред Нова тв.

По думите й, това не е разрешено по публичната поръчка. Ако тя ще стане 200 млн., зящо е публичната поръчка за 20 млн.? Очаквам отговорите от някогашните шефове на АПИ и от някогашното районно министерство, сподели Комитова.

Тя пита още за какво АПИ е поръчвала поправки без да са обезпечени средствата? " И за какво компаниите одобряват да работят без средства? Има поръчка за 20 млн., само че приема работа за още 200 млн., като знае че пари няма. Проведохме диалози, от компаниите споделиха - ние нямахме избор, разчитаме, че в случай че има остатък в края на годината, ще ни се изплатят. Това се е случило в края на 2020 година Имало е разплащане в края на годината, само че се отклоняваме от закона за публичните поръчки. Това го заварихме, би трябвало да се изясни. Много хора желаеха да конфронтират сд нас компаниите и кметовете, само че това е заварено състояние. Това са обстоятелства ", акцентира Комитова.

В бюджета има налични 382 млн. за поправки, само че до края на годината са нужни 1,5 милиарда За да се обезпечат те, бъдещото постоянно държавно управление би трябвало да си ги планува в обновения бюджет. Това не е работа на служебния кабинет, сподели Комитова.

Сега идващото постоянно държавно управление би трябвало незабавно да се заеме с този въпрос. Въпреки отклонението от закона за публичните поръчки, това строителство не би трябвало да стопира, разкопани са доста пътища. Незавършеното строителство е най-скъпото строителство. Трябва да се намерят средства, безапелационна е служебният министър.

Фирмите знаят, че няма пари, те са го знаели още когато са се съгласявали да работят по тези предварителни задачи. " Затова решението на уволнения от мен началник на АПИ Апостол Минчев да спре строителството няма остонавие - компаниите си знаят, че няма пари. Ние сме говорили с компаниите, има някои от тях, които нямат договаряне над публичната поръчка. Да ги разделим на 2 кагегории - тези, които са приели работа с пъти над контрактуваното и други, които си работят по избрана сума. Никой не стачкува сега, компаниите не престават да си работят без пари, те си знаят, че е по този начин, чакат разплащане в края на годината ", съобщи още Комитова.

Тя разяснява и случая с Ивайло Денчев, уволнен дружно с другите шефове на АПИ, само че още веднъж назначен: " Аз направих изследвания и разбрах кой е в основата на саботажа. Много се оправдавам на Ивайло Денчев ", сподели служебният министър.

За ГУСВ, оповестено в неплатежоспособност, Комитова разяснява: " Опитват се в мътната вода да продават парцели под масата, считам, че ще сппрем тези дейности в ущърб на страната ".

" Никой не ми е предложил да оставам в постоянното държавно управление, подготвила съм се да изляза в отмора ", сподели още Комитова.

По думите й, всички проблеми в министерството са настоящи, въпрос на воля и бърза ориентировка на идващия министър е да продължи това, което сме почнали. Борихме се с 2 наредби - едната е за техническите паспорти на постройките, за които е ненужно да карат хората да ги вадят всеобщо, другата е за наличната среда. Подтогвяме промени в Закон за устройство на територията, които са доста незабавни, ще ги внесем в Народно събрание.  Въпросът със градежите на районното министерство - би трябвало да има повече ред и обязаност на поръчката с наличните средства. Ако желаете ремонт - би трябвало да си определите бюджета. Сега имаме 382 млн., а сме си поръчали поправки за 3 милиарда, заключи още Комитова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР