Фирми, за които се твърди, че са близки до министъра

...
Фирми, за които се твърди, че са близки до министъра
Коментари Харесай

Одит уличава здравния министър Николай Петров в съмнителни сделки

Фирми, за които се твърди, че са близки до министъра на опазването на здравето проф. Николай Петров, са получили публични поръчки за 1,6 млн. лв. в нарушаване на разпоредбите, е открило следствие на БТВ. То ще бъде излъчено в предаването "БТВ Репортерите " тази вечер.
„ Става въпрос за здравния министър проф. Николай Петров - за интервала, в който беше шеф на Военномедицинска академия (ВМА), за неговата щерка Руслана Петрова, шеф на политическия кабинет на предходния здравен министър Петър Москов, и модел за печелене на поръчки от наши хора ", изясни в предаването „ Тази неделя " репортерът Петър Нанев.
В изявление за малкия екран преди известно време Николай Петров разгласи, че в никакъв случай не е работил с близки хора.
Преди дни министерството на опазването на здравето разгласява на уеб страницата си одит, осъществен във Военномедицинска академия. Проверката обгръща съвсем целия интервал, в който актуалният министър на опазването на здравето Николай Петров е шеф на лечебното заведение. Докладът е направен от министерството на защитата, под чиято шапка се намира ВМА. Проверката завършва през март тази година, когато военачалник Петров към момента не е министър на опазването на здравето.
Една от публичните поръчки, на които инспекторите обръщат особено внимание е за периодическа доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи - импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лв. с Данък добавена стойност (сумата от 1 177 731 лева.).
Договорът сред ВМА и консорциум „ Ортопедие - Инвекс " е подписан на 13 януари 2015 година Проверката на министерството на защитата открива обаче, че в подписаното съглашение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. Нашата информация в регистъра на Агенцията по публични поръчки също удостоверява, че въпросният контракт е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или БУЛСТАТ. Нещо повече - „ Ортопедие - Инвекс " въобще не е записано по БУЛСТАТ сдружение за съответната социална поръчка. А това е нарушаване на закона, безапелационни са инспекторите.
А ДДС-то на 1 177 731 лв., колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лв.. В отчета се показва, че ВМА е нареждала дължимата по контракта суми по сметка на „ Ортопедие - БГ ".
Според юрист Пламена Маркова Военната болница е нарушила закона, подписвайки контракт с сдружение, което няма регистрация по Данък добавена стойност. Действащият към оня миг устав за използване на закона също е безапелационен по този проблем:
„ Договорът за социална поръчка се подписва, откакто изпълнителят показа пред възложителя заверено копие от уверение за данъчна регистрация и регистрация по БУЛСТАТ на основаното обединяване. ", се споделя в член 49 от правилника за използване на Закон за обществените поръчки.
Въпреки експлицитното условие по закон, договорът с сдружението, което не е записано по БУЛСТАТ въпреки всичко е подписан от Николай Петров. Тогава началник на ВМА, през днешния ден здравен министър. От малкия екран поискали изявление с военачалник Петров, с цел да разяснява неговите претекстове и неговият прочит на резултатите от одита. Здравният министър обаче отклонил поканата с претекста, че програмата му е доста натоварена и избира да отговори документално на всичките въпроси.
А те са: за какво е подписан контракт с сдружение, което няма регистрация по БУЛСТАТ и какви са били претекстовете му да не приложи наредбите на закона?
"Единственият аршин за избор на реализатор по тази социална поръчка е „ най-ниска цена ". Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки контракт, след извършена социална поръчка. Същите чиновници наблюдават дали са показани нужните документи за сключването на даден контракт. Договорът се подписва от възложителя едвам, откакто е удостоверено, че същият е съгласуван с наредбите на закона ", написа в отговор министър Николай Петров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР