Фирмата е против решението и сигнализира Народното събрание за нуждата

...
Фирмата е против решението и сигнализира Народното събрание за нуждата
Коментари Харесай

Държавата прекратява договора с лабораторията на Капитан Андреево

Фирмата е срещу решението и алармира Народното събрание за потребността от гранична лаборатория

Държавата приключва контракта на компанията, която прибира таксите за лабораторни проучвания при контрола на хилядите ТИР-ове с храни от Турция през „ Капитан Андреево “.

Това сподели заместник-министърът на земеделието Иван Христанов в следствие на, излъчено в предаването „ 120 минути “.

Фирмата е срещу решението и алармира Народното събрание за потребността от гранична лаборатория.

Над 10 години, една след друга, две компании с общи чиновници, изследват растителните храни за останки от пестициди на границата. Цената за едно проучване е 420 лева с Данък добавена стойност. Те правят и наложителното при всяка инспекция разтоварване на палети с храни от камионите - против 488 лева на камион. Преминаващите през пункта ТИР-ове за денонощие са стотици.

„ Като си визиите, че приказваме за 200–250 камиона, сумите стават към този момент много “, разяснява проф. Христо Даскалов, изпълнителен шеф на Българска организация по сигурност на храните.

Шефът на Агенцията по сигурност на храните Христо Даскалов акцентира, че бизнесът на тъкмо тези компании на границата се дължи само на контракт за наем на 6 пространства на организацията на пункта. Първо наемът е бил 4800 лева месечно.

„ Аз желаех инспекция и се оказа, че за 10 години в никакъв случай не е плащано нито ток, нито отопление, нито вода – нищо “, споделя проф. Даскалов.

От тази година след нов търг наемът към този момент 10 000 на месец без Данък добавена стойност. Договорът е подписан на 31 декември от тогавашния заместител шеф на организацията. Той е освободен с претекста, че го е направил в възбрана на министерска заповед. А компанията стачкува против прекратяването на наема.

„ Аз ангажирам единствено пространства, аз имам контракти с турските компании, които съставлявам и се изследват тука, щото тука тестът му излиза за един час “, споделя Васил Димитров, шеф на компанията наемател на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ".

Фирмата и представители на превозвачи настояват, че частната лаборатория за пестициди е скъпа, само че надеждна, а премахването ѝ ще сътвори безпорядък и неодобрение измежду вносителите.

От министерството упорстват активността да се прави след транспарантен конкурс.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР