Фирма от Сейшелските острови наложи запор над целия капитал на

...
Фирма от Сейшелските острови наложи запор над целия капитал на
Коментари Харесай

Фирма от Сейшелите запорира капитала на МБАЛ – Чирпан

Фирма от Сейшелските острови наложи запор над целия капитал на МБАЛ – Чирпан, сочат данни на Търговския указател.
Запорът е натрапен от „ Джимара Компъни Лимитид “, записана в Република Сейшели посредством частен правосъден реализатор Кръстьо Ангелов.
Той е върху дружествения дял на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в общината, който е в размер на 250 000 лв..
Издаден е въз основа на изпълнителен лист по комерсиално дело от т. година с формирано изпълнително дело против община Чирпан за възнаграждение на сума в размер на 693 218 лв..  
 

 
Общината има изгубено дело в Старозагорския областен съд през юли месец против отвод на ЧСИ-то да почете възражението на диспропорция на наложените обезпечителни ограничения и изпълнителни начини. От него излиза наяве, че сдружението е запорирало банкови сметки, дружествени дялове и вземания на общината от трети лица. Отделно от това са възбранени 113 общински недвижими парцела.  
Припомняме, че община Чирпан е затънала с 21,5 млн. лева единствено към една компания при годишен бюджет от 17,4 млн. лева
Сагата е отпреди 6 година, когато след извоюван план по ПРСР кметицата Кичка Петкова подписва четири контракт за реорганизация и рехабилитация на водопроводната мрежа в селата Гита, Свобода и Зетьово.
Договорът е на стойност 20,4 млн. лева с Данък добавена стойност. За реализатор всред 19 предложения е определен консорциум „ Крам Щрабак ЕВИ МСМ “. С най огромен дял в него - 69,4%, е компанията „ Евиданс Инженеринг “ ЕООД – София, еднолична благосъстоятелност тогава на Стела Стоянова. Участници са също „ Щрабаг “ с 28,6% и „ МСМ – Проектстрой “ ЕООД с 2%.

Работата стартира и завършва без проблеми, с акт 16 за въвеждане в употреба. След искане от общината до Държавна фирма „ Земеделие “ тя е получила и превела на изпълнителя предплатеното съвсем 9,4 млн. лева
„ В края на декември 2015-та обаче трябвало да се извърши окончателното заплащане, само че Държавна фирма „ Земеделие “ го отказал. 
Питане за проблемите с този план е отправено от депутата Радостин Танев през октомври 2018 година От отговора на тогавашния аграрни министър Румен Порожанов излиза наяве, че на общината е наложена финансова промяна в размер на 25% от цената на контракта – т.е., близо 4,3 млн. лева Проверяващите от фонда открили нарушаване на Закона за публичните поръчки по виновност на възложителя, който е класирал преди всичко оферта, неотговаряща на условията, заложени от него.
След подаването на искане за дефинитивно заплащане, от ДФЗ ревизирали обектите и документите на място.
„ Въз основа на осъществени административни инспекции и инспекции на място по подадените поръчки за дефинитивно заплащане по четирите контракта по размер 321 са открити несъответствия, като в това число изпълнените и подлежащи на закриване строителни работи, не са напълно удостоверени посредством сформиране по законоустановения подобаващ ред на актове пример 12 по време на строителството “, написа в отговора на досегашния министър Порожанов.
Тогава е избран окончателният размер на допустимата дотация по подадените поръчки за дефинитивно заплащане по четирите контракта в размер на 0,00 лева
А общата сума, която още оттогава предстои на възобновяване в ДФЗ от община Чирпан, възлиза на 9 380 972 лева
На 20 декември 2018-та обаче тя е наказана от Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТТП) да заплати на изпълнителя сумата от 11 973 086 лева Така, сумата, която понастоящем общината дължи на ДФЗ и на изпълнителя, възлиза на обща стойност 21,5 млн. лева без последващите такси.
„ Има действителна заплаха да се приключи активността на болничното заведение, което не би трябвало да се случва. На процедура се запорират дружествени дялове на длъжника в сдружението. Само че откакто са запорирани, ние не можем да ги продадем. Няма подобен механизъм. Но можем да желаяме от съда да разгласи преустановяване и разпродажба на това сдружение. С други думи това значи, че може да се приключи активността на МБАЛ – Чирпан “, изясни още през май месец за Actualno.com адв. Николай Йочколовски – юридически представител на „ Евиданс Инженеринг “.
Той още през май месец съобщи, че сдружението е цедирало огромна част от вземанията на други сдружения, част от които задгранични. Едно от тях се явява „ Джимара Компъни Лимитид “.
Припомняме, че Кичка Петкова ръководи община Чирпан в два следващи мандата – от 2011 година насам.  
В края на 2018 година тя е представена от БНР да споделя, че ще се кандидатира за трети мандат, в случай че бъде подкрепена от Българска социалистическа партия. Но новината от началото на този месец е, че претендент на столетницата за Чирпан ще е Гено Генов - досегашен ръководител на групата съветници на Българска социалистическа партия. А Петкова се отхвърля да е претендент за кмет, заставайки зад идващото потомство управленци от Българска социалистическа партия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР