Фирма Крисбилд Груп, която строи хотела в Капана, предизвикал опасно

...
Фирма Крисбилд Груп, която строи хотела в Капана, предизвикал опасно
Коментари Харесай

Строителят на хотела в Капана събаря и емблематичната къща на “Цар Иван Александър“

Фирма " Крисбилд Груп ", която строи хотела в Капана, провокирал рисково свлачище, събаря и емблематичната къща на кръстовището на улиците " Цар Иван Александър " и " Густав Вайганд ". Това демонстрират указателните табели, инсталирани на двата обекта. На оградата на градежа в Капана е маркирано, че възложител на обекта е " Галинел Инвест ", а строител е  " Крисбилд Груп ". Табелата на оградата на някогашния монумент на културата демонстрира, че там възложител е " Медичи Пропърти Инвест ", а реализатор на " демонтирането /разрушаването/ ", още веднъж е " Крисбилд груп ". 
Прочетете още
Справка в Търговския указател демонстрира, че притежатели на " Галинел Инвест " са Десислава Денчева и брачният партньор й Калин Ганев. Ганев е притежател и на " Крисбилд груп ". Собственик на " Медичи " е Мирослав Стефанов. 

Събарянето на красивата остаряла къща провокира отвращение всеобщо отвращение. Няколко пловдивски медии осведомиха за казуса, а общинските съветници от " Браво, Пловдив " насочиха питане до кметана града Костадин Димитров какви мерки  подхваща общината, с цел да резервира културно- историческото завещание на града. Съветници от ПП-ДБ желаеха от Министерството на културата да стартира процедура по даване на статут на постройката на недвижима културна полезност и „ за прекъсване на разрушителните дейности “.

Последвалите инспекции демонстрираха, че през 2012 година по неразбираеми аргументи къщата е извадена от листата с монументи на културата. Събарянето й стартира с така наречен План за сигурност и здраве, публикуван от регион " Централен ". Последваха няколко тъжби в Министерството на културата. Днес стана ясно, че Националният институт за недвижимо културно завещание е стартирал нова процедура за оценка и предложение към министъра на културата  постройката на ул. „ Цар Иван Александър “ и ул. „ Густав Вайганд “ в Пловдив да бъде оповестена за недвижима културна полезност. Законът обаче не разрешава до момента в който върви процедурата разрушаването на постройката да бъде спряно. Това стана ясно от присъединяване на заместник-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев в Българска национална телевизия Подкаст „ Къде живеем? “ с Камен Коларов. 

„ Държа да отбележа, че това може да се регистрира като един пропуск в в този момент настоящото законодателство, а точно, че отбрана една постройка може да получи едвам откакто бъде извървян целият път по проучване, надлежно анализиране на нейните характерности, съобщаване по надлежния ред по Административнопроцесуален кодекс, едномесечен период за координиране на плана на заповед и след издаване на съответната заповед от министъра, което, сами разбирате, че в най-хубавия случай лишава към 6 месеца до момента в който получи такава отбрана и това е една от измененията, които ние предвиждаме в закона за културното завещание ”, заяви заместник-министъра. 

Попитан дали процедурата ще спре разрушаването на постройката, тъй като тя може и да изчезне в 6-месечния период, арх. Георгиев отговори: 

„ В сегашния миг законът не разрешава нито на инспектората, нито на различен орган – държавен, да спре каквито и да са дейности, в случай че те са законосъобразни по реда на закона за устройство на територията, несъмнено “.

Заместник-министърът изясни, че в случай че на база мнението на НИНКН и Специализираният експертен съвет министърът издаде заповед и даде статут и режим на запазване на постройката, то притежателят следва да я възвърне първичния й тип. 

„ Да, в случай че има подобен режим и надлежно заповедта не бъде обжалвана, тъй като тогава към този момент Съдът е органа, който ще каже “, посочи заместник-министърът на културата. 

По мотив променения през 2012 година статут на постройката арх. Георгиев изясни:

„ Цялата информация по преписката ми бе предоставена от профилираните дирекции. Много тъкмо констатирахте – през 2012  година със заповед статутът на постройката е лишен, като това не е индивидуален случай. В съответния случай е било препоръчано преди повече от 10 години да бъде лишен статута и към сегашния миг тя не има статут, респективно не попада под режимите за запазване на недвижимото културно завещание по закон в страната “.

Заместник-министърът съобщи, че няма съответна информация дали през годините е имало нерегламентирани и изобщо някакви намеси в образа на постройката, които да са станали причина за отнемането на статута й и режима на отбрана.

Ако къщата още веднъж придобие статут на индивидуален монумент, то тогава притежателите няма да могат да осъществят плана си за създаване на нова жилищна постройка там. Към момента няма утвърден от НИНКН план, само че има координиран абстрактен план, към който са отправени забележки. 

На процедура обаче, в случай че постройката още веднъж стане монумент, въпросът евентуално ще влезе в съда. Това значи, че и тази постройка ще последва ориста на полуразрушения тютюнев склад на " Ориент Табако " на ул. " Одрин " 8, на опожарените хранилища и др, чиито руини стоят с години като монументи на институционалната беззащитност. Можем да напомним и ориста на друга емблематична къща на ул. " Гладстон ", която бе съборена безусловно незаконно  и по-късно на нейно място изникна нова кооперация на " Верона Резиденс ". С ПБЗ предходната година бе съборен и тютюневия склад на бул. " Христо Ботев ", а няколко дни по-късно той бе разгласен за монумент на културата. 

И по този начин, до момента в който чакаме страната да запълни пропуските в закона или да напише нов, който да пази културно -историческото ни завещание, новите Медичи ще продължат да разрушават безнаказано. И, несъмнено, законно!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР