Финтех секторът е сред най-силно засегнатите от спада на пазарите

...
Финтех секторът е сред най-силно засегнатите от спада на пазарите
Коментари Харесай

Как лесно да се инвестира във финтех сектора

Финтех секторът е измежду най-силно засегнатите от спада на пазарите през последните месеци.
Инвеститорите изискват по-добро ръководство и резистентност от финтех фирмите.
В България достъпът до бранша за дребните вложители е относително стеснен. Сривът на финансовите пазари удари оценките на обществените и непубличните компании в бранша на технологиите. През последните няколко години обаче вървеше един успореден развой - увеличение на броя на финтех фирмите и на методите, по които може да се влага в тях. Преди 5 и повече години това беше територия единствено на огромните венчър фондове, само че през днешния ден достъп до млади финтех компании директно или индиректно имат и самостоятелните и дребни вложители. На огромната сцена има и компании с български основатели и почерк - борсовата платформа Robinhood , която е листвана на американска борса и това дава опция за директна покупка на нейни акции. Или пък първият български еднорог Payhawk - въпреки и да е към момента частна компания, в нея имат вложения фондове, чиито акции са обществени и могат да се купят от борсата. Единият от тях е MFG Invest на BEAM.

Финтех секторът е измежду най-силно засегнатите от спада на пазарите през последните месеци.
Инвеститорите изискват по-добро ръководство и резистентност от финтех фирмите.
В България достъпът до бранша за дребните вложители е относително стеснен.

Сривът на финансовите пазари удари оценките на обществените и непубличните компании в бранша на технологиите. През последните няколко години обаче вървеше един успореден развой - увеличение на броя на финтех фирмите и на методите, по които може да се влага в тях. Преди 5 и повече години това беше територия единствено на огромните венчър фондове, само че през днешния ден достъп до млади финтех компании директно или индиректно имат и самостоятелните и дребни вложители. На огромната сцена има и компании с български основатели и почерк - борсовата платформа Robinhood , която е листвана на американска борса и това дава опция за директна покупка на нейни акции. Или пък първият български еднорог Payhawk - въпреки и да е към момента частна компания, в нея имат вложения фондове, чиито акции са обществени и могат да се купят от борсата. Единият от тях е MFG Invest на BEAM.

За осем години финтехът фактически се промени фрапантно. През 2022 година вложенията във финтех са към 164 милиарда $ съгласно данни на Statista, с към една трета по-малко в сравнение с миналата (2021 г.), само че въпреки всичко близо три пъти повече спрямо 2015 година Индустрията на финансовите технологии продължава да се разраства бързо през последните години макар признаците за закъснение в целия софтуерен бранш от последните месеци. Финтех фирмите обаче не съумяха да се предпазят от всеобщия софтуерен спад . Причините за спада в бранша са няколко: от по-високи лихви, което значи по-трудно финансиране за доста започващи компании в бранша, до възходяща конкуренция. Спад в цените обаче може да бъде и добра вест за тези, които възнамеряват вложения - ниските оценки сега може и да носят капацитет за облаги в бъдеще.

Има обаче и опасности. Фалитът на SVB от последните няколко седмици може да налее в допълнение масло в огъня. Навлизането на софтуерните колоси в бранша с разплащания също е сериозна причина за терзание на финтех водачите. На 6 февруари aнализаторът на Raymond James Джон Дейвис намали оценката си за акциите на PayPal, цитирайки точно изгубен дял в разплащанията за сметката на Apple Pay. Борсово търгувани фондове и акции Вариантите за вложения в стартъп и финтех компании са няколко. Добре познатите борсово търгувани фондове и акции. През август 2022 година Blackrock, капиталова компания, започва борсово търгуван фонд с фокус върху финтех фирмите, като фондът до момента е изгубил над 20% от цената си. Може да бъде и по-зле - капитализацията на PayPal се стопи с над 75% от юли 2021 година насам. Освен бранша с разплащания финансовите услуги засегнаха и търговията с скъпи бумаги, където най-изразеният представител е учредената от американец с български корени Robinhood - от листването му до момента акциите са изгубили 74%. Звеното на Alibaba - Ant Group, анулира през ноември 2020 година в последната минута IPO за 37 милиарда $, което можеше да се трансформира в най-голямото в историята, заради напън от китайското държавно управление.
Реклама В третия стадий на финтеха Финтех е общо определение за полето, където технологиите и финансите се срещат. Според изследване на Рос Бъкли, Дъглас Арнър и Янос Барберис развиването на бранша се дели на три интервала. Първият стартира с изобретяването на телеграфа и полагането на първия трансатлантически кабел през 1866 година, които обезпечават главната инфраструктура за началото на финансовата глобализация в края на XX век. Вторият започва с инсталирането на първия банкомат от Barclays през 1967 година и се характеризира с прекосяването от аналог към цифровизация на финансите. Третият интервал, в които се намираме момента, започва от финансовата рецесия през 2008 година и е белязан от навлизането на мобилните телефони и отпущането на регулаторната рамка, която разреши на голям брой стартъпи да опитват.
Наложи се компанията да се преструктурира, Джак Ма, създател на Alibaba, изгуби контрола си, а към януари 2023 година към момента не се възнамерява обществено предложение по информация на Reuters. Англия има Revolut, която разгласи годишна облага (за 2022 г.) за пръв път през март, само че вложения в нея са невъзможни. В бъдеще това е едно от най-очакваните обществени предлагания, в случай че се стигне до такова. Според някои бизнесмени шведската Spotify от музикалния бранш също може да се смята за финтех. Канадската Shopify, която предлага услуги за основаването на онлайн магазини, пък е представител на бранша в малко по-различен аспект. Непреки вложения в акции Друг вид за вложения е в акции на обществени компании, които влагат в непублични. Така при покупка вложителят индиректно има техни бумаги. Първият еднорог, стартъп с оценка над 1 милиарда $, в България се появи точно от финтех бранша - Payhawk, компания за корпоративни дебитни карти. Успехът на Payhawk акцентира капацитета за финтех фирмите в България и възходящото значение на бранша в стопанската система на страната.

Проблемът е, че малко от финтех сдруженията, изключително тези с световен бизнес, имат интерес от това да се листнат на българските тържища. Въпреки това индиректно може да се получи достъп до финтех фирмите посредством обществени компании за частни вложения. Една такава е " МФГ инвест ", която се появи на beam през декември 2022 година и има миноритарни дялове в Payhawk, " Кънвиниънс ", която стои зад онлайн супермаркета eBag, платформата за цифрово обезпечаване " Болерон " и други, както и дял в локалния бизнес на влезлия през предходната година в България норвежки снабдител на мобилни разплащания Settle. Като финтех се дефинира и компанията за бързи заеми " Ай Ти Еф груп ", която също се появи на beam пазара през декември, набирайки над 3 млн. лева Тя употребява технологии при оценките на риска в активността си.

Финтех фирмите оферират на вложителите опция да се възползват от бързо разрастваща се промишленост, която нарушава бизнесите на обичайните финансови, а към този момент и на нефинансовите компании. С възхода на цифровото банкиране и мобилните заплащания финтех фирмите са подготвени да завладеят все по-голям дял от пазара на финансови услуги. На фона на стягането на финансовите условия обаче достъпът до капитал за започващите компании става все по-труден . Инвеститорите към този момент желаят да виждат облага, само че даже тя не е гаранция за триумф.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР