Финският език е един от основните фински езици, които от

...
Финският език е един от основните фински езици, които от
Коментари Харесай

9 април - ден на финския език

Финският език е един от главните фински езици, които от своя страна са част от уралското езиково семейство. Той е един от двата публични езика на Финландия (наред с шведския) и е необятно използван в Карелия. Говори се от към 6 милиона души във Финландия и прилежащите елементи на Швеция и Русия.
Финският език спада към финския клон на уралските езици. Той е аглутиниращ и склоняем език, който мени и съществителното, и глагола съгласно ролята им в изречението.
Присъща за финския е езиковата диглосия, т.е. съществуването на две езикови правила – литературна (kirjakieli) и разговорна (puhekieli). Литературната се употребява в администрацията, в религията, в художествената литература, в формалните телевизионни излъчвания, а разговорната – в публични радио- и телевизионни шоута, в всекидневието, на работното място и в персонални писма.
История
В древността е съществувал един общ пра-фински език, който имал три съществени диалекта: северен, южен и източен. От пра-финския език към 15-10 век пр.н.е. се отделя балтийският фински, именуван саами, който от своя страна се разпада на известните през днешния ден фински езици. Това евентуално е станало през 1 век н.е.
Първата кодификация на финския като книжовен език е дело на финландския свещеник Микаел Агрикола, през 16 век. Той открива писмена система, сходна на шведската, немската и латинската. По-късно тази система бива преработвана неведнъж.
В епохата на Реформацията, финската писмена традиция стартира да се утвърждава. През 16 век биват основани значими писмени монументи на фински, чиито създатели са Паавали Юустен, Ерик Соролайнен, Яакко Фино и самия Микаел Агрикола. През 17 век във Финландия се издават книги на фински език, на датски език, на норвежки език, на естонски език, на латвийски език, на немски език и на шведски език. Най-важните книги обаче към момента се пишат на латински език.
Разпространение
Мнозинството от говорещите фински живеят във Финландия, а финскоезични малцинства са пръснати из Русия, Швеция, Норвегия и Естония. Значителна емигрантска диаспора живее в Швеция и в Съединени американски щати в щата Мичиган.
Финският е формален език във Финландия, а също е формален малцинствен език в Швеция. Той се дели главно на две диалектни групи – източна и западна. Западната най-вече се употребява в Скандинавия, а източната – в Карелия.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР