Финландският министър на отбраната Анти Кайконен обяви, че ще се

...
Финландският министър на отбраната Анти Кайконен обяви, че ще се
Коментари Харесай

Финландският военен министър излиза в двумесечен отпуск, за да гледа 6-месечния си син

Финландският министър на защитата Анти Кайконен разгласи, че ще се отдръпна в отпуск за два месеца, с цел да се грижи за своя 6-месечен наследник. Той увери сънародниците си, че оставя страната в положителни ръце на фона на рецесията по сигурността в района, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Очаква се Кайконен да бъде заместен на поста от Мико Савола от партията " Финландски център ", в която и той членува.

Въпреки че множеството финландци не обърнаха огромно внимание на решението на Кайконен да си вземе отпуск, което е в сходство и с политиката на прилежащи страни, към момента не е постоянно срещано събитие мъжете политици в скандинавските страни да употребяват родителския си отпуск.

Миналата седмица Кайконен, който е 48-годишен татко на две деца, заяви в Туитър решението си да вземе два месеца наставнически отпуск от 6 януари и се обоснова като сподели: " Децата остават дребни единствено за момент и аз желая да запомня този момент и по различен метод, освен със фотоси ".

Новината идва на фона на най-голямата рецесия в районната сигурност от десетилетия, до момента в който Финландия чака да се причисли към НАТО и до момента в който войната на Русия, комшия на Финландия, продължава в Украйна. Но финландците одобряват обстановката умерено и също като своите скандинавски съседи, са привикнали със фамилно насочените обществени политики и с салдото сред работата и персоналния живот.

Петте скандинавски страни - Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция - са трансформирали равенството сред половете в приоритет в своите политики и това включва поощряване на бащите да прекарват повече време с децата си.

През септември Финландия вкара, неутрална във връзка с пола система за наставнически отпуск, която разрешава на двамата родители да вземат заплатен отпуск от по 160 дни и да могат да трансферират един на различен избран брой дни.

В Швеция двамата родители получават общо 480 дни заплатен наставнически отпуск за всяко дете, като всеки родител може да употребява половината от тези дни, т.е. 240 дни, или да ги трансферира на другия родител.

През 2020 година датският финансов министър Николай Вамен излезе в отпуск по бащинство с аргумента, че синът му вижда татко си най-много по малкия екран.

Сега Кайконен съобщи пред финландската новинарска организация - Финландското телеграфно бюро - Лехтикува - че " макар че отговорностите ми в министерството са доста значими за мен, в един миг човек би трябвало да е в положение да сложи фамилията преди всичко ".

Емилия Кангас, теоретичен помощник по въпросите на равенството, работата и фамилията в Университета за приложни науки Сейнайоки, сподели, че през последното десетилетие във финландската политика и в корпоративния свят се следи основна смяна в настройките към родителските грижи. Предпочита се родителството, което е разграничено поравно сред бащата и майката. Отпускът по бащинство на Кайконен приказва доста за нашите (скандинавски) полезности и за обществото ни, което е насочено към общественото благополучие, сподели Кангас.

Насърчавам всички да създадат изпитание да не работят известно време, когато децата им са дребни, сподели Анти Хакарайнен, сътрудник във финансовата консултантска компания КПМГ в Хелзинки. Баща на три момчета, той си взел осем месеца отпуск през 2007 година " Това е един от най-значимите моменти в живота ми до момента ", добави специалистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР