Финландските власти подозират, че Русия е отговорна за изтичането на

...
Финландските власти подозират, че Русия е отговорна за изтичането на
Коментари Харесай

Финландска медия: Хелзинки смята, че Русия е саботирала газопровод във Финския залив

Финландските управляващи подозират, че Русия е виновна за приключването на газ от тръбопровода Balticconnector във Финския залив, заяви локалната медия Iltalehti (IL), цитирайки свои източници. Изданието Yle се базира на други осведомени лица, според които приключването " не наподобява случайно ".

Източник IL посочва, че " обстановката е сериозна " и че брифингът, който трябваше да се състои в 14:00 часа локално (и българско) време е изместен за по-късно през днешния ден. Очаква се в него да вземат участие премиерът Петери Орпо и министърът на защитата Анти Хаканен.

В 16:00 часа Орпо посочи, че конференцията ще се организира в 17:30 часа. Междувременно Yle заяви, че има нанесени вреди и по информационен кабел, свързващ двете членки на НАТО.

Finnish national broadcaster YLE referring to it`s sources: seems leak was not an accident.

Navy Mine countermeasures vessel MHC Purunpää and Border Guard offshore patrol vessel Turva on site.

Finnish gov to hold presser today.
— Aki Heikkinen (@akihheikkinen)

Случаят е разследван от финландските спецслужби и от граничната защита.

Операторите на газопровода Gasgrid Finland и Elering (Естония) видяха необикновен спад на налягането в тръбопровода Balticconnector сред държавите малко преди 02:00 часа в неделя.

В понеделник Gasgrid Finland оповести, че единствената допустима причина за необичайния спад на налягането е дупка в тръбопровода. Заради повредата той евентуално ще бъде изваден от строя за няколко месеца.

Balticconnector беше открит през 2020 година Той свързва Инга, Финландия, с Палдиски, Естония. Тръбопроводът доставя газ от Латвия. Появата му бе разглеждана като триумф на Финландия в опитите ѝ да прекрати монопола на " Газпром ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР