Финландски уикенд ще има на 25-ия София филм фест, съобщават

...
Финландски уикенд ще има на 25-ия София филм фест, съобщават
Коментари Харесай

Финландски уикенд ще има на „София филм фест“

" Финландски уикенд " ще има на 25-ия " София филм фест ", оповестяват от " Арт фест ".

Най-новият филм на Мика Каурисмаки " Една спокойна нощ " ще бъде показан на 18 септември в кино " Люмиер ", където на популярния финландски режисьор ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община.

Лентата е снимана през април 2020 година. " Всичките ми други планове бяха сложени на пауза и взехме решение да създадем този филм. Той не е тъкмо за вируса, само че действието се развива във времето на тази странна пандемия ", споделя режисьорът. Снимките са в " Корона бар " - едно от заведенията, които държат двамата с брат му Аки в Хелзинки.

Каурисмаки разчита на актьорския състав от " Тримата мъдреци " и среща феновете с трима не изключително мъдри мъже, намерили леговище в паметен бар. Премиерата на " Една спокойна нощ " бе в конкурсната стратегия на интернационалния кино фестивал " Черни нощи " в Талин.

На 19 септември " София филм фест " посреща още един специфичен посетител - актрисата и сценарист Ева Путро от креативния екип на " Туве ", режисиран от Зайда Бергрот, отдаден на художничката и публицист Туве Янсон. Краят на Втората международна война носи за нея креативно ентусиазъм. Стремежът към независимост на Туве е подложен на тестване - любовта ѝ към театралната режисьорка Вивика Бандлер е мощна и всепоглъщаща, само че възприятията би трябвало да бъдат взаимни. Въпреки че концентрира напъните си върху живописта, един непряк план - меланхолични и страшни приказки, които Туве споделя на децата в бомбоубежищата, заживява личен живот. Именно това е началото на фамозните и обичани в целия свят муминтроли.

Присъствието на финландските посетители и ретроспективата на Мика Каурисмаки се осъществят в партньорство с Финландската кино фондация и посолството на Финландия у нас.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР