Финият прах в атмосферата може би все пак е изиграл

...
Финият прах в атмосферата може би все пак е изиграл
Коментари Харесай

Фин прах е основната причина за гибелта на динозаврите

Финият прахуляк в атмосферата може би въпреки всичко е изиграл значима роля за изгубването на динозаврите.


До огромна степен е признато, че преди към 66 милиона години галактическа канара, по-голяма от Еверест, се е разрушила в днешното крайбрежие на Мексико и е провокирала каскада от произшествия, които в последна сметка са унищожили три четвърти от живота на Земята, най-много неавианите динозаври, заяви „ Science alert ”.

Но към момента се спори за най-малките детайлности, свързани с развоя на събитията.

Сега учените са отворили геоложка " черна кутия ", която допуска, че ударът на метеорита е основал шлейф от тънък прахуляк, който е блокирал слънчевата светлина, охладил е Земята, спрял е фотосинтезата и е унищожил хранителната верига.

Първоначално препоръчана като механизъм през 1980 година от геолозите, които откриват първите следи от мощния удар, хипотезата е изключена при започване на 2000 година, защото скалните проби от тази ера не съдържат задоволително тънък прахуляк, с цел да провокират световна зима.

Повечето предходни проучвания обаче се основаваха на едносантиметрови пластове седименти от интервала Креда-Палеоген.

В това ново изследване са оценени 40 проби от седименти, взети от доста по-богат, бездънен 1,3 м депозит в Танис, Северна Дакота. Това място се намира на 3000 км северно от астероидния кратер Чиксулуб, само че дава неповторима фотография на това по какъв начин се популяризират шлейфовете от прахуляк, сажди и частици в годините след удара.

По-големите частици разсейват светлината под по-малък ъгъл от по-фините частици, тъй че благодарение на лазер откривателите съумяват да дефинират каква част от всяка проба е формирана от тънък силикатен прахуляк в диапазона от 0,8 до 8 микрометра.

" Открихме по-голям принос на тънък прахуляк... в сравнение с се смяташе до момента ", пишат откривателите.

Използвайки компютърно моделиране, откривателите откриват, че този тънък прахуляк - основан при удара на метеорита в Земята и разпрашаването на скалата под него - е " най-смъртоносният " от частиците, освободени при конфликта на астероида с широчина от 10 до 15 км със Земята.

Те откриха, че високите равнища на прахуляк в атмосферата биха основали световен мрак с дълготрайност съвсем две години, което би направило невероятно фотосинтезирането на растенията.

Без растения цялата хранителна верига би се сринала. Най-големите хищници - като Тиранозавър рекс - са ловували плячка, която е зависела от растенията като част от диетата им.

Този прахуляк е можел да остане суспендиран във въздуха до 15 години, предизвиквайки спад на световните температури с 15 °C и предизвиквайки " прекъсване на фотосинтезата за съвсем две години след удара " посредством блокиране на слънчевата светлина, пишат откривателите.

Ударът също по този начин е изпарил канара и е създал серни газове, които се образуват в дребни частици високо в атмосферата. Силната топлота, провокирана от удара на метеорита, би провокирала огромни пожари, които биха изпратили огромни количества сажди и пепел в небето.

И въпреки всичко съгласно резултатите на откривателите точно фините силикати, а не материали като серни частици, са били основната причина за продължителната планетарна зима.

" Установяваме, че световната мрачевина и продължителната загуба на фотосинтетична интензивност на планетата настъпват единствено при сюжета със силикатен прахуляк, до близо 1,7 години (620 дни) след удара ", пишат откривателите.

" Това съставлява задоволително дълъг интервал от време, с цел да сложи съществени провокации както за земните, по този начин и за морските местообитания. "

Онези животни и растения, които не са били приспособени или не са могли да се приспособяват да живеят в тъмнината и студа, са щели да срещнат гибелта си. Флората и фауната с гъвкава диета, местообитания и метод на живот биха имали по-голям късмет за оцеляване./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР