Фини целувчени блатове, царевично нишесте, сметана и свежи плодове. Торта

...
Фини целувчени блатове, царевично нишесте, сметана и свежи плодове. Торта
Коментари Харесай

Сладкиш, ефирен като балерина и вкусен като целувка - историята на торта "Павлова"

Фини целувчени блатове, царевично нишесте, сметана и свежи плодове.



Торта " Павлова " е основана в чест на известната балерина Анна Павлова и изящният й и изтънчен тип припомня хубостта на танца.



Сладкишът е основан по време на турне на популярната балерина в Нова Зеландия.

През 1926 съветската прима отсяда в новозеландския хотел Уелингтън и основният готвач подготвя десерт в нейна чест.

Версията на австралийците е, че няколко години след гибелта на известната съветска балерина Анна Павлова (1881-1931), шефката на хотела, в който звездата отседнала през 1829г. по време на турнето си, дала задача на основния готвач да подготви лек десерт за следобедния чай.

След няколко седмици на всевъзможни опити, които били дегустирани от личния състав, готвачът приготвил торта с белтъчени блатове, покрита с бита сметана и пресни плодове.



Сладкишът допаднал на всички, а едно момче от личния състав възкликнало „ Оооо, въздушен е като Павлова! “. Така и се родила тортата " Павлова " съгласно австралийците.



Затови и дълги години Австралия и Нова Зеландия водеха спор коя от тях е родината на известния сладкиш.

Преди време обаче новозеландците изпревариха изрично противниците си, откакто излезе новото онлайн издание на Оксфордски речник.

В него написа, че рецептата за десерта, кръстен на именитата съветска балерина Анна Павлова, е била оповестена преди 83 години в книгата Davis Dainty Dishes, издадена в Нова Зеландия.

Австралийците бяха уверени, че точно те са приготвили за първи път „ Павлова” през 1935 година, даже приписваха заслугите на готвача Берт Саше.

Но в този момент се обясни, че първото споменаване на тортата в Австралия е било в края на 30-те и началото на 40-те години.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР