Финансовият министър Владислав Горанов председателства заседанието на Съвета на ЕС

...
Финансовият министър Владислав Горанов председателства заседанието на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

НАП ще обменя информация с митниците и разследващите органи в ЕС

Финансовият министър Владислав Горанов ръководи съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Люксембург в петък.

[European Union] Защо са нужни измененията

Един проблем, който данъчните срещат при следствието на Данък добавена стойност измами все още, е обработката на информация от непознати данъчни администрации на ръка. Друга спънка е, че разузнаването на организации, забъркани в съществени данъчни измами, не се споделя автоматизирано сред правоприлагащите органи в Европейски Съюз, а общи следствия сред тях и данъчните липсват на европейско равнище.

Информация от време на време даже не се споделя - нито сред данъчните администрации и Eurofisc, нито сред самите правоприлагащи органи в Европейски Съюз. Самите длъжностни лица в Eurofisc нямат роля в одитите на лъжливи мрежи, въпреки че са първите осведомени за такива и имат забележителен опит с Данък добавена стойност измамите. Като цяло тези практики се смятат за неефективни, прекомерно комплицирани и мудни, смятат институциите на Европейски Съюз. Още по тематиката
Китай и Европейски Съюз дават отговор на американските мита

Пекин ще наложи контрамита на стойност 50 милиарда $
17 юни 2018
Европейска комисия: Данъчната тежест в Европейски Съюз е висока спрямо останалите развити стопански системи

В България над 50% от постъпленията идват от облагане на потреблението, демонстрира отчет
17 юни 2018
След акция на Национална агенция за приходите компаниите регистрират 5 милиарда лева по-малко пари на каса

Според разбор на данъчните резултатът е най-вече от фирмите, които са били тествани, и е под формата на повече дял
29 май 2018 Съветът на финансовите министри на Европейски Съюз (ЕКОФИН) утвърди в петък пакет от ограничения за битка с данъчните измами с Данък добавена стойност. Те плануват данъчните администрации и митниците в обособените страни членки, дружно с европейските правоприлагащи органи като ОЛАФ, Европол и Европейската прокуратура, да обменят по-ефективно и бързо информация за действия и организации, обвинени и уличени в измами с Данък добавена стойност. Допълнително, ограниченията разрешават взаимни одити сред две или повече национални данъчни администрации, както и повече пълномощия за Eurofisc (съществуващата мрежа на специалисти по битка с измамите в ЕС) и достъп до данните за регистрация на коли от други страни членки.

Мерките следва да бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз и да влязат в действие 20 дни по-късно. Прилагането на част от измененията обаче се отсрочва до 1 януари 2020 година Причината - построяването на автоматизиран достъп до информацията на митниците и до тази за регистрациите на коли ще изисква нови технологии. С отлагането до 2020 година се дава време на страните членки да се приготвят.

Новите правила са единствено краткосрочно решение, до момента в който се одобри финален проект за Данък добавена стойност системата в Европейски Съюз (според Съвета на Европейски Съюз това може да отнеме няколко години). Съществуващите все още малки врати могат да доведат до загуби от общо 50 милиарда евро на година за европейските бюджети, съгласно оценките на Европейската счете палата.

Какво влиза в действие тази година...

Сред ограниченията, признати от финансовите министри в петък, е нова система за шерване на информация в Eurofisc, която ще разреши на страните членки да обработват, проучват и одитират информация за трансграничен бизнес, т.е. за артикули, които са импорт от страни отвън Европейски Съюз. Ще бъдат вероятни и взаимни одити с екипи от две или повече национални данъчни администрации, които да ревизират трансгранични доставки - изключително значимо за случаите на измами в бранша на електронната търговия. Eurofisc също по този начин ще получи пълномощието да координира следствия в Европейски Съюз.

Данъчните администрации също по този начин ще могат да разменят информация с европейски правоприлагащи органи (ОЛАФ, Европол и Европейската прокуратура) за организации, обвинени в данъчни измами с Данък добавена стойност.

... и от 2020 година

Според сегашните правила вносни артикули от трети страни с последна дестинация една страна членка могат да дойдат в съюза през друга и да преминат директно без Данък добавена стойност. Данъкът се таксува чак когато стоките дойдат в крайната си дестинация. Така остава отворена малка врата измамници да пренасочат стоките към черния пазар след прекосяването на границата на съюза без възнаграждение на дължимия налог. Част от казуса е и липса или мудна обработка на документи от страна на вносителя.

Според новите правила информацията за вносните артикули ще бъде споделяна сред данъчните и митническите органи във всички страни членки. Така да вземем за пример Данък добавена стойност номера, цената на вносните артикули, вида артикули и друга информация, подадена електронно от страна на митниците, ще бъде споделена от страната на първичен импорт с данъчната администрация на крайната дестинация.

Търговията с коли също е обект на измами поради разликите в метода на облагане с Данък добавена стойност на нови и използвани транспортни средства. Например новите коли, при които цялата стойност е облагаема с Данък добавена стойност, могат да се продават като втора ръка, за които единствено облагата от продажбата се полза с налог. А в случай че дадена страна има съмнения за съответен автомобил, няма да знае с коя страна да се свърже. За да се предотвратят сходни измами, специалистите от Eurofisc ще получат достъп до данните за регистрация на коли от други страни членки. Що е то Данък добавена стойност машинация

Един образец за данъчна машинация е така наречен скица " изчезнал търговец ". В множеството случаи обстановката е следната: сдружение в една страна членка купува артикули от компания в друга страна членка на Европейски Съюз (защото сходни покупки не се таксуват с Данък добавена стойност в съюза), продава ги в своята страна, като получава цялостната сума с Данък добавена стойност от купувачите, след което изчезва.

Друга процедура, наречена " въртележка ", е стоките да се препродават голям брой пъти посредством медиатори, като при всяка покупка сумата на събрания (от компанията) налог се усилва. В следствие компанията или изчезва, или става неплатежоспособна преди данъчните да съберат дължимото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР