Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева Въпреки че пикът

...
Финансовият министър Владислав Горанов © Надежда Чипева Въпреки че пикът
Коментари Харесай

Вечерни новини: Мерките за бизнеса може да се разширят, европейските борси започнаха седмицата с повишения

Финансовият министър Владислав Горанов

© Надежда Чипева Въпреки че пикът на епидемията от ковид към момента следва, редица страни към този момент разискват по какъв начин ще рестартират публичния живот и стопанската система. Австрийското държавно управление през днешния ден разгласи, че ще стартира да облекчава прецизните ограничения за ограничение на болестта с ковид след католическия Великден този уикенд. План за отпадане на рестриктивните мерки се приготвя и в Германия - след 19 април, при изискване че всички носят маски и има опция за следене на контактните лица, както и в други страни.

В България, където откритите хора с ковид са доста по-малко като брой на милион поданици и се чака пикът да е в идните две седмици, подобен проект към този момент липсва или най-малко не е споменаван обществено. Затова пък пред бюрата по труда в цялата страна за следващ път се извиха големи опашки и е изцяло допустимо да бъде регистриран нов връх на записалите се безработни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики А след сушата през зимните месеци през днешния ден язовирите " Кърджали ", " Студен бунар " и " Ивайловград " от каскада " Арда " започнаха да преливат. Заради дъждовете и снеготопенето водноелектрическите централи работят на оптимален режим и се чака повишение на речните равнища към гръцката граница.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Законът за бюджета мина през Народното събрание

Държавата ще може да набере дълг до 10 милиарда лева през тази година, а бюджетът ще приключи на минус 3.5 милиарда лева . Това са част от едрите промени в бюджет 2020, които държавното управление предложи, а депутатите утвърдиха скоростно поради рецесията с ковид. Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че държавното управление ще продължи да уголемява икономическите си ограничения и прикани те да са " умерени в първите дни ", защото не е ясно какъв брой дълга ще е рецесията, както и че ще е необходим запас за ограничения и откакто мине здравната й част.

Европейските фондови пазари се покачиха с 3-4% в понеделник

Инвеститорите реагират позитивно на признаците, че ограниченията в някои от най-тежко засегнатите страни от пандемията на континента дават резултати . Темпът на нови случаи в района се забавя , а ежедневният брой на смъртните случаи в Италия, Испания и Франция също се намалява .

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Потвърдените случаи на ковид зараза в България доближиха 549 към 17 ч. в понеделник. Броят им е с 18, или 3.4% повече по отношение на същия час в неделя. Хоспирализираните пациенти са 201, като в 26 от случаите положението им е тежко. Починалите са 22, а излекуваните и изписани от лечебни заведения - 39.

Седем лекари, фелдшери и сестри от столичната " Спешна помощ " са позитивни за ковид . Изследвани са 103 медици от общо 940 работещи в центъра. Заразените са посетили към 600 адреса при последните си наряди и Регионалната здравна ревизия ще се свърже със фамилиите, викали коли за спешна помощ. От на следващия ден стартира тестването с бързи проби на целия екип, като позитивните за ковид, ще бъдат препотвърдени и с мудни проби. Директорът на ЦСМП-София доктор Георги Гелев разгласи още, че имат защитни дрехи за екипите за идващите 3-4 дни и даде да се разбере, че разчитат на дарения за тях.

На лечебните заведения ще бъдат изплатени 85% от предстоящите в неепидемична конюнктура средномесечни приходи , без значение от ниската регистрираната активност за интервала. Това е договорил Български лекарски съюз на договаряния със здравната каса. Заради ковид и прекъсването на плановите процедури и профилактиките лечебните заведения регистрират доста по-ниска активност за март, а от нея зависи и заплащането им от касата.

България в последните дни прави стъпки за увеличение на потенциала за тестване като за седмица равнището е вдигнато от 1200 на 2200 на 1 млн души. От през днешния ден стартира да работи лаборатория за тестване в Плевен, откакто такава проработи в Пловдив предходната седмица. По думите на ръководителя на спешния щаб ген. Мутафчийски в София сега има 11 400 теста, което не е доста огромна численост. България чака доставка на още 70 хил теста, настрана от 600-те хиляди PCR тестa от поръчката на Европейски Съюз.

С 53% до 269 419 е намалял броят на миналите през март пасажери през летище София в съпоставяне със същия месец на предходната година. Полетите за интервала са 3389, или с 31% по-малко, а спадът при обработените товари е с малко над 7% до 1920 тона, оповестяват от летището.

И Пожарна охрана СВЕТА

Себастиан Курц

[Reuters] Австрия през днешния ден е централната вест в европейските медии, откакто министър председателят Курц разгласи проект за поетапно разхлабване на ограниченията - по сфери и с съответни дати. Той ще стартира да се ползва от другата седмица - след католическия Великден, който е този уикенд и ще продължи най-малко до края на юни. Първи ще отворят по-малките магазини, след това и по-големите, в края на месеца ще паднат рестриктивните мерки за напредване, в средата на май ще отворят заведения и хотели, както и учебните заведения. Последна ще падне възбраната за всеобщи събития - в края на юни. Австрия има над 12 хил инфектирани с ковид, само че единствено към 200 жертви.

Очаква се скоро по-подробни изходни тактики от блокадите да разгласят и други от мощно засегнатите западноевропейски страни - чернова на подобен проект към този момент има в Германия, твърди Reuters, подготовка тече във Франция, Испания, Белгия, Финландия и др, съгласно FT. Спадът в броя на новозаразените и жертвите към този момент в ясно забележим за четвърто следващо денонощие в доста от тези страни. Това приказва, че те минават пика и платото на новозаразените и кривата слиза надолу. В Италия за отминалите 24 часа регистрираха 4300 нови случаи и 525 жертви, които са най-ниските цифри от 19 март насам. В Испания броят новозаразени пада до 5500, а жертвите са под 700 за пръв път в последните 10 дни. Франция регистрира спад на хоспитализациите.

В Съединени американски щати обаче чакат извънредно тежка седмица с невиждан брой смъртни случаи и основният доктор на страната вицеадмирал Джером Адамс предизвести американците, че " това ще бъде нашият Пърл Харбър, нашият 11 септември, най-тежкият миг за доста хора в целия им живот ". Към понеделник следобяд.
Според американски специалисти обаче формалните данни за момента не отразяват действителността.

Втората вълна инфектирани от Европа стартира да тормози по-сериозно някои азиатски страни. В петък Сингапур разгласи по-сериозни ограничения за физическа изолираност и затваряне на учебни заведения, а през днешния ден и японският министър председател Шиндзо Абе разгласи, че от на следващия ден в столицата Токио и още шест префектури влиза в действие изключително състояние за месец, което ще даде на губернаторите пълномощия да приканват хората да си стоят вкъщи, а компаниите - да спрат работа, само че без да вкарват санкции и рестриктивни ограничения. Абе разгласи и величествен финансов проект в поддръжка на стопанската система - към 1 трлн $.

В Русия епидемията също се форсира , като броят на инфектираните се е нараснал през последното денонощие съвсем 1000 души, повече от половината от които са в Москва. Засега записаните заболели са към 6500 души.

Борис Джонсън

[Reuters] Премиерът на Англия Борис Джонсън , който на 27 март заяви, че е инфектиран, е настанен в болница. От кабинета му оповестяват, че това не е незабавна интервенция, а е " защитна мярка " за осъществяване на още проби, откакто признаците му остават непрекъснати. Според известието Джонсън остава отпред на държавното управление, само че през днешния ден изключителното държавно съвещание за рецесията се управлява от външния министър Доминик Рааб, заяви Reuters.

Ирландският министър председател Лио Варадкар пък ще стартира още веднъж да практикува някогашната си специалност като доктор , с цел да помогне на здравните служащи. Той ще дава по една промяна на седмица за телефонни съвещания на хора, за които се допуска, че са били изложени на новия ковид, съгласно в. Irish Times.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Петролът поевтиня с 3%, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в типично собствен жанр заплаши с мита , в случай че Русия и Саудитска Арабия не се договорят за нова договорка за ограничение на производството. Брентът се търгува за малко над 33 $ за барел, а американският лек нефт - за 27.55 $.

Унгария вкарва пакет от стопански ограничения на стойност една пета от Брутният вътрешен продукт , заяви унгарският министър председател Виктор Орбан. От сумата, която може да доближи 30 милиарда евро, до 20% пък ще са под формата на обезпечени заеми за бизнеса. Целта е да се основат толкоз работни места, колкото вирусът е унищожил, съобщи Орбан.

КАКВО СЛЕДИМ

Въпреки положителното начало на седмицата за фондовите пазари , анализаторите чакат сезона на докладите да покаже мощен спад на облагите на огромна част от обществените компании поради огромната карантина в целия свят. Във вторник се чакат предварителните резултати на южнокорейската Samsung , което може да се одобри за знак за представянето на съперниците й.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

Ако ви е забавно да надникнете в паничката на другите - безусловно, данни от супермаркети в Европа разкриват спешното меню на семействата в Италия, Франция и Англия.

Не, топлата вода няма да убие ковид в гърлото ви. Няма да го убият нито чесънът, нито ракията. Митовете и легендите за Covid-19 - някои съзнателно основани, други плод на чисто национално творчество се популяризират несметно в обществените мрежи. Д-р Сиима Ясмин от университета Станфорд ги разрушава във видео за Wired.

Болен от ковид тигър в зоопарк в Съединени американски щати бе една от забавните вести през днешния ден. Извън съответния случай обаче наподобява, че домашните котки също могат да се заразят с новия ковид и да го предадат на други котки. Прочетете повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР