Финансовият министър Асен Василев е успял да обезкуражи опонентите си,

...
Финансовият министър Асен Василев е успял да обезкуражи опонентите си,
Коментари Харесай

Асен Василев получи неочаквана подкрепа за бюджета

Финансовият министър Асен Василев е съумял да обезкуражи съперниците си, тъй като бюджетът, препоръчан от него, е добре уравновесен - има за всекиго по нещо в разходната част. Признанието направи в изявление за бТВ някогашният стопански вицепремиер проф. Даниела Бобева.

Той завишава прогнозата за стопански напредък за тази година, като я пресмята на 1,8%, Европейската комисия я е заложила 1,5%, а Българска народна банка - на 1 на 100. Той печели 2 милиарда спомагателни доходи от залагането на тези проценти, изясни Бобева.
-->
" С тази разлика той съумява да реализира дребна част като доходи ", означи обаче тя и разясни, че доходи ще дойдат от надзор върху Данък добавена стойност при вноса на артикули, по-конкретно - този на коли.

" В разходната част има доста хубава композиция - той е съумял да съблюдава множеството претенции, в това число на опозицията, за опазване на обществените привилегии, тъй като се подсигуряват задоволително доходи по метода, който обясних ", добави още преподавателката по финанси.

Василев показа през днешния ден параметрите на бюджет 2023 година след среща с отрасловата парламентарна комисия. Проектозаконът е с недостиг, сгънат до 3%.

„ По контракта от Маастрихт се изисква 3% най-много недостиг, само че единствено когато се постанова съгласно икономическия цикъл. Иначе средносрочната бюджетна цел би трябвало да бъде само и единствено уравновесен бюджет. Тоест колкото имаш, толкоз харчиш “, предизвести Бобева.

Според нея трипроцентният недостиг се героизира доста, а това не би трябвало да е по този начин. За нея е необичайно, че депутатите финансисти не повдигат този въпрос в Народното събрание. " Изисква се 3% най-много недостиг, само че единствено когато се постанова, съгласно икономическия цикъл. Иначе, би трябвало да има уравновесен бюджет: колкото имаш, толкоз харчиш. Таванът е 3% по Маастрихските критерии, за влизане в еврозоната ", изясни Даниела Бобева.

" Ако не се сбъдне прогнозата за растежа, което е доста евентуално, опасността от криза в огромните стопански системи, с които нашата е обвързана, е огромна, а ние сме доста обвързани с това ", предизвести финансистката, само че добави, че Асен Василев има причина за лек оптимизъм, защото първото тримесечие е било положително с 2% напредък, и с положителни сигнали от туризма и земеделието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР