Финансовият феърплей във футбола може да изчезне съвсем скоро. Според

...
Финансовият феърплей във футбола може да изчезне съвсем скоро. Според
Коментари Харесай

Рай за богатите: УЕФА маха Финансовия феърплей

Финансовият феърплей във футбола може да изчезне напълно скоро. Според Gazzetta dello Sport, от УЕФА обмислят опцията клубовете да харчат парите, с които разполагат. Идеята е стимулирана от по този начин или другояче икономическите усложнения, произлизащи от пандемията. По принцип смяната би следвало да бъде в интерес на клубовете, които са по-богати, защото тя ще отстрани правилото ‘харчи толкоз, колкото печелиш’ и ще отиде към ‘харчи това, за което ти би трябвало, без да губиш’.

Тоест, тимове като ПСЖ или Манчестър Сити сами ще дефинират лимитите си в харчовете, а не УЕФА.

Настоящата финансова система за Финансов феърплей е замразен от началото на коронавирусната обстановка по света. За доста експерти в този миг тя няма необикновен смисъл, защото самите клубове губят част от приходите си поради неналичието на последователи, както и от телевизионни права. Загубите направиха невероятно изчистването на сметките, а даже и за салдото при разноски за прехвърляния. Освен това загубите на клубовете са към повече от 5 милиарда, твърди шефът на ЕСА Андреа Аниели.

Така УЕФА изследва смяна в правилник, която може да бъде утвърдена идния четвъртък от президента Александър Чеферин. Финансовият феъпрлей бе основан от Мишел Платини и Джани Инфантино през 2010-а година, което доста забави навлизането на разнообразни ‘проекти’ в спорта на футболния пазар. Богатите клубове пък бяха принудени да вършат изключителни планове на своите разноски.

Всяка смяна от сегашния правилник обаче би трябвало да бъде направено в сходство със законите на Европейския съюз и изисква утвърждението на Европейския парламент. Фактът, че най-богатите клубове биха могли да харчат повече би дал опция на останалите тимове да набират доходи. Разбира се, това би отслабило доста противниците в състезателен аспект. Обсъждат се разновидности и за разновидността за въвеждане на предели на заплатите, въпреки Европейският съюз да не ги разрешава. При всички положения промени от УЕФА ще има за финансовата система и тя може да се приложи с лекост от 2022-а година.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР