Финансовите пазари са на ръба днес, след като слабите данни

...
Финансовите пазари са на ръба днес, след като слабите данни
Коментари Харесай

Пазарите вече залагат, че Фед ще понижава лихвите

Финансовите пазари са на ръба през днешния ден, откакто слабите данни за щатската стопанска система ускориха опасенията от закъснение в международен мащаб и накараха вложителите да залагат, че Федералният запас може да промени курса на политиката си и да стартира да намалява лихвите преди края на тази година.

Нервите бяха успокоени ненапълно от новината, че Съединени американски щати и Китай ще проведат среща на равнище заместник-министри през идната седмица по отношение на комерсиалния спор сред двете страни. Индексът на китайските сини чипове CSI300 набъбна с 0.4%.

Щатските индексни фючърси, които отчитаха намаления в ранната азиатска сесия, също изтриха първичните си загуби. Фючърсите на S&P 500 нарастват с 0.1%, до момента в който тези на Nasdaq бележат растеж от 0.2%.

Японските акции поевтиняват в първата си сесия за новата година, като Nikkei падна с към 3.6% в резултат на опасенията към икономическия напредък и внезапното повишаване на йената.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI се намали с 0.1% до близо двумесечни дъна, като над представянето му натежа спадът с 1% на главния австралийски показател.

Изнесените тази седмица данни демонстрираха забележима загуба на инерция в двете най-големи стопански системи в света.

Фабричната интензивност в Съединени американски щати се забавя с повече от предстоящото през декември, съгласно данни от Института по ръководство на доставките.

Слабите данни пристигнаха, откакто изнесените за Китай данни в понеделник демонстрираха, че индустриалната активност в страната се с свила през декември за първи път от повече от две години.

Apple Inc не оказа помощ на обстановката като в сряда занижи упованията за приходите си за първи път от близо 12 години, акцентирайки като причина за това слабите продажби на iPhone в Китай. Акциите на компанията през вчерашния ден поевтиняха с близо 10%.

Вероятността от сериозен стопански спад в Съединени американски щати, или даже криза, изплаши вложителите по света, които избягваха по-рисковите активи и се насочиха към сигурността на облигациите.

Инвеститорите чакаха Федералният запас на Съединени американски щати да продължи политиката си на покачване на лихвите, само че комерсиалната война и разочароващите стопански данни в последно време изпариха тези упования.

Инвеститорите към този момент предвиждат намаляване на лихвите до 2.00-2.25% до април идната година.

В резултат на това щатските държавни облигации нарастнаха като лихвата по 2-годишните бумаги падна под 2.4%, достигайки паритет с главната рента на Фед за първи път от 2008 година

Лихвите по 3- и 5-годишните бумаги бяха още по-ниски - инверсия, която от време на време е предшествала рецесии в предишното.

Лихвата по 10-годишните бумаги падна до 2.55% през вчерашния ден, откакто през ноември доближи връх от 3.25%.

Пониженията сложиха $ в отбранителна позиция. Доларът проби 9-месечно дъно от 105.25 по отношение на йената през вчерашния ден.

Щатската валута поевтинява с над 2% от началото на седмицата, което е най-голямото седмично намаляване от предишния февруари, като за последно един $ се разменяше против 107.93 йени.

Опасенията по отношение на възможна криза в Съединени американски щати се отразиха и на Уолстрийт през вчерашния ден, като Dow Jones се намали с 2.8%, S&P 500 изгуби 2.5%, а Nasdaq падна с над 3%.

Междувременно златото нарастна до 6.5-месечен връх от 1 298.42 $ за тройунция през днешния ден.

Щатският лек недопечен нефт през днешния ден поевтинява с 15 цента до 46.94 $ за барел, само че се задържа над 1.5-годишното дъно, достигнато предишния месец. Цената на брента се намали с 27 цента до 55.68 $ за барел. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР