Финансовите неблагополучия на Националната електрическа компания (НЕК) и ТЕЦ Марица

...
Финансовите неблагополучия на Националната електрическа компания (НЕК) и ТЕЦ Марица
Коментари Харесай

В държавната енергетика дълговете на едни са печалба за друг

Финансовите неблагополучия на " Националната електрическа компания " (НЕК) и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " (МИ2) се оказват с позитивен знак – най-малко на хартия, за техния притежател " Българския енергиен холдинг " (БЕХ). Благодарение на лихвите по предоставените големи заеми от холдинга на дъщерните му сдружения, той е съумял да си обезпечи една трета растеж на облагата през първото тримесечие на 2020 година Доколкото обаче самият БЕХ е взел тези пари назаем, явно държавната енергетика няма да може да издържи дълго на счетоводни еквилибристки.

Държавната " Марица Изток 2 " остава с голяма задлъжнялост и загуба от близо 64 млн. лева за интервала, без значение че неин дълг към компанията майка за близо 600 млн. лева бе преоформен в нарастване на капитала. Това е растеж на отговорностите с над 30 млн. лева по отношение на година по-рано, а общо насъбраната загуба на въглищната централа става над 821 млн. лева

НЕК излиза от алената зона и регистрира облага от 13.7 млн. лева, само че инспекторите ѝ означават, че " макар позитивния резултат, няма значително усъвършенстване във финансовото положение " и компанията продължава да има влошен паричен поток, негативен чист оборотен капитал и без помощта на БЕХ сдружението не би могло да работи.

Печалбата на АЕЦ " Козлодуй " е намаляла с 1 млн. лева поради това, че е трябвало да продава повече ток за бита, където цените са по-ниски от тези на борсата.

Мини " Марица Изток " са влошили много финансовия си резултат до 7.5 млн. лева за тримесечието, което и с близо 9.7 млн. лева по-малко спрамо същия интервал на 2019 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР