Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха сделка за налагане

...
Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха сделка за налагане
Коментари Харесай

Колко време ще отнеме налагането на глобален корпоративен данък?

Финансовите министри на страните от Г-7 реализираха договорка за налагане на най-малък световен корпоративен налог от най-малко 15%, само че по-всичко проличава, че следва доста работа с цел да може сходно решение да бъде наложено по света.

Министрите от Г-7 показват, че реализирана договорка в края на предходната седмица, е значимо достижение за международното съдействие във връзка с облагането на огромните интернационалните компании и по-конкретно софтуерните колоси. Засега съглашението визира единствено сред членовете на Г-7, а точно Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Англия, както и Европейския съюз, като в близко бъдеще предстоят комплицирани и задълбочени договаряния, написа CNBC.

Британският финансов министър Риши Сунак, който беше хазаин на срещата на министрите от Г-7 в Лондон, разяснява през уикенда, че са „ постигнали историческо съглашение за промяна на световната данъчна система, с цел да я създадат подобаваща за световната цифрова ера, като е от решаващо значение да се уверим, че това е почтено, по този начин, че верните компании да заплащат верния налог на верните места”.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Финансовите министри на страните от Г-7 реализираха единодушие...

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън разяснява, че международен корпоративен налог би прекратил надпреварата сред обособените страни на полето на облагането на бизнеса. Споразумението ще бъде обсъждано на срещата на Г-20 през идния месец и идва единствено дни преди водачите на страните от Г-7 да проведат среща, планувана за петък тази седмица.

Въпреки, че финансовите министри на най-напредналите стопански системи в света реализираха договорка, доста специалисти не са изключително впечатлени, като считат, че минимална ставка от 15% не е задоволително амбициозна, а налагането й ще бъде комплицирано.
Дълъг път

Джордж Диб, началник на „ Център за икономическа справедливост” към лондонската неправителствена организация Institute for Public Policy Research, разяснява, че „ има огромни въпроси към нивото, на което ще сложим минималния данък”, само че въпреки всичко признава, че съглашението „ е съществена стъпка напред към постигането на световен консенсус”.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Европейската комисия одобри проект за обединен режим за данъчно облагане на бизнеса в страните членки. Пла...

„ Бихме желали да забележим нещо много по-близко до 25%. Кабинетът на Байдън влезе в тези договаряния с откриващо предложение от 21%, само че считам, че огромната борба сред Г-7 в петък и събота е била към формулировката, за това дали ще се споделя „ 15%” или „ не по-малко от 15%” и тъй като имаме формулировката „ не по-малко от 15%”, вратата остава отворена за преговори”, споделя той.

„ Това е началото на дълъг път... Предизвикателството при интернационалното облагане на огромните мултинационални компании е, че фактически става дима за проблем в груповото деяние. Необходимо е не всички страни, само че множеството и тези с огромни стопански системи да вършат ходове по едно и също време”, счита Диб.

Джим Рийд, световен началник Фундаментална кредитна тактика и Тематични изследвания в Deutsche Bank, назовава съглашението „ повратна точка”, само че показва, че вероятностите към този момент са неразбираеми.

„ Новината от уикенда не е радикална сама по себе си, само че вероятно е сигнал за неща, които идват”, споделя той.

„ Подозирам, че сме достигнали долната граница във връзка с корпоративния налог, само че остава неразбираемо с какъв брой може да се подвига в свят, в който към момента сме релативно глобализирани и е явно, че с цел да проработи изцяло би трябвало повече страни да се качат на борда, освен Г-7, само че вероятно това е повратна точка”, споделя той.

По думите му, фокусът в този момент ще се насочи към срещата на финансовите министри на страните от Г-20, която е планувана за юли тази година, с цел да забележим „ дали можем да реализираме по-широко съглашение и дълготрайни диалози с към 140 страни, координирани от Организацията за икономическо съдействие и развитие”.

Различни неправителствени организации от дълго време приканват за по-високи ставка за облагане на бизнеса. Габриела Бъчър, изпълнителен шеф на НПО-то Oxfam International, счита, че водачите на развитите страни не са сложили задоволително висок налог.

„ Време беше някои от най-силните стопански системи в света да принудят мултинационалните корпорации, в това число софтуерните и фармацевтични колоси, да заплащат обективни данъци”, споделя тя. „ Въпреки това, фиксирането на ставката за най-малък световен корпоративен налог на едвам 15% е прекомерно ниско. Ще свърши малко работа за преустановяване на нездравословното съревнование във връзка с корпоративния налог и пресичането на широкоразпространеното потребление на данъчни убежища”, прибавя тя.

По думите й, „ неуместно е” Г-7 да си мисли, че са поправили данъчната неправда с слагането на минимална ставка, която по този начин или другояче се приближава до действителните налози за бизнеса по света, като тези в Ирландия (корпоративен налог от 12.5%), Швейцария (около 15%) и Сингапур (около 17%).
Ще са нужни години?

Жил Моек, основен икономист на AXA Investment Managers, отбелязва, че е нужна много по-задълбочена съгласуваност, договаряния и още време с цел да бъде реализирано същинското съглашение. А това може да отнеме години.

„ Споразумението на Г-7 ще би трябвало да бъде доказано от Г-20 през юли, а по-късно координирано на даже още по-широко равнище под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Нивото – 15%, в случай, че Байдън стартира с 21%, може да направи всичко по-приемливо за страните с ниски налози като Ирландия (12.5%), което като цяло би улеснило постигането на договорка.”, споделя той.

„ Все отново, тези страни вероятно обмислят, че един път когато правилата на минималния налог бъдат контрактувани, има забележителна възможност ставката да стартира да бъде вдигана, само че ще отнеме време и голяма техническа работа преди действително да бъдат наложени измененията. Френският финансов министър Бруно льо Мер загатна „ 2 до 3 години” в неделя”, прибавя той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР