Финансовите министри на еврозоната договориха дълго планираната реформа на Европейския

...
Финансовите министри на еврозоната договориха дълго планираната реформа на Европейския
Коментари Харесай

Еврозоната реформира спасителния си фонд

Финансовите министри на еврозоната договориха дълго плануваната промяна на Европейския механизъм за непоклатимост, с което направиха още една крачка към консолидирането на архитектурата на общността в изискванията на дълбоката криза, в която я тласна пандемията от COVID-19.

Споразумението бе подписано на извършеното на 30 ноември виртуално заседание на Еврогрупата, с което бе комплициран завършек на продължаващите от края на предходната година старания за укрепване на избавителния фонд на еврорегиона, който може да отпуска незабавни заеми в размер на общо 500 милиарда евро на страните членки на блока.

Европейският механизъм за непоклатимост (ЕМС) е основан пред 2011-а като част от пакета от ограничения в отговор на международната финансова рецесия от 2008-а и последвалата дългова рецесия на еврозоната. Той е междуправителствена институция, учредена според интернационалното обществено право посредством пакт, подписан от страните членки на блока на еврото със седалище в Люксембург. Основната задача на ЕМС е да оказва финансова поддръжка на закъсалите страни от еврорегиона при строго избрани условия. Помощта е под формата на заеми, защитни хранителни запаси и принадлежности за финансиране на рекапитализацията на финансовите институции в страните от общността посредством заеми, както и посредством изкупуване на облигации на първичния и на вторичния пазар.

Практиката и времето постановиха промени в пакта за учредяването на ЕМС, по които Еврогрупата реализира единодушие още на 4 декември 2019-а. Почти година по-късно те най-сетне са подписани и подготвени за ратификация от страните членки на еврозоната, което би трябвало да стане през януари, и по-късно - от националните парламенти - през 2021-а.

Реформите дават по-големи пълномощия на ЕМС за обмисляне и приложение на бъдещи избавителни стратегии и заздравяват защитния кредитен развой.

Министрите са се договорили за по-ранното включване на ЕМС (през 2022-а вместо през 2024-а) като заемодател от последна инстанция на Единния фонд за преструктуриране (ЕФП) - паричният пул на еврозоната за реформиране и закриване на колабирали банки.

Германският финансов министър Олаф Шолц разяснява в формалното изказване след виртуалното заседание, че "актуализирането на ЕМС ускорява еврото и целия европейски банков бранш " и че с този акт "еврозоната става даже по-устойчива на офанзивите на спекулантите ".

Промените в пакта за ЕМС ще понижат риска от отсрочване на претенциите на вложителите за по-добра договорка при преструктурирането на отговорностите на банкрутирали кредитори и ще дадат опция на избавителния фонд да посредничи сред тях и страната. Освен това те ще разрешат на ЕМС да кредитира Единния фонд за преструктуриране при закриването на банкрутирали банки от еврозоната, в случай че той остане без лични средства.

Въпреки че в началото бе считан за един от минимум противоречивите аспекти от институционалната рамка на еврозоната, актуализацията на ЕМС се натъкна на ред трудности.

Основното забавяне бе по виновност на Италия

Подкрепата й бе под въпрос поради точка от плануваните промени, изискваща държавните управления на всичките страни членки на еврозоната да емитират облигации с така наречен клаузи за групови дейности, предопределени да улеснят вложителите в държавен дълг да поемат част от загубите при преструктурирането му. Както е известно, Ботушът е измежду най-задлъжнелите стопанства на еврорегиона. А въведената нова уговорка разрешава да се модифицират изискванията на държавните облигации с нормално болшинство вместо с кворум, което улеснява преоформянето на отговорностите.

Бунтът на скъперниците

Напоследък пък съглашението за по-ранното въвеждане на ЕМС в поддръжка на Единния фонд за преструктуриране се натъкна на съпротивата на спестовните страни като Нидерландия, Германия и Финландия, които от дълго време упорстват за забележителна редукция на рисковите активи в балансите на банките от Южна Европа като авансово изискване за активирането на тази уговорка. Дебатът за снижението на риска се усложни в допълнение от пандемията от ковид, която наложи великодушни пакети от парични и фискални тласъци, респ. - струпване на повече задължения.

"Договорът е витално значимо ходило по пътя ни към заздравяването на банковия съюз и значимо допълнение в поддръжка на възобновяване ", съобщи пред кореспонденти след срещата Паскал Донахю, който председателстваше съвещанието на финансовите министри на еврозоната.

Сделката е сигнал, че общността може да продължи да работи по построяването на по-широка мрежа за сигурност на членуващите в блока стопанства и на финансовите им системи.

Трънливият път до одобряването й обаче демонстрира какъв брой комплицирано ще е за общността да реализира прогрес по другите към този момент зациклии основни области, най-важната от които е основаването на обща система за гарантиране на депозитите. Тя би нормализирала финансовата система, тъй като ще понижи риска от банкови банкрути, само че е блокирана от години поради основни разлики сред страните за нуждата от подялбата на риска. Очакванията са полемиките по тази скица да се възобновят през идната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР