Финансовите министри на ЕС одобриха във вторник предложената от председателя

...
Финансовите министри на ЕС одобриха във вторник предложената от председателя
Коментари Харесай

България се съгласи да гарантира 75 млн. евро от общия дълг на ЕС

Финансовите министри на Европейски Съюз утвърдиха във вторник препоръчаната от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен скица за опазване на заетостта SURE. Целта ѝ е да финансира ограничения, сходни на българската скица 60/40 във всички страни членки на Европейски Съюз, преди всичко - в най-засегнатите от рецесията Италия и Испания.

Тъй като в общия бюджет на съюза няма планувана сума за програмата, Европейска комисия счита да изтегли общ европейски дълг в размер на 100 милиарда евро. Той ще бъде обезпечен с 25 милиарда евро от страните членки. Гаранциите, издадени от всяка страна членка, ще се дефинират съгласно каузи ѝ в Брутният вътрешен продукт на съюза. Тъй като делът на България е 0.3%, тя би следвало да издаде гаранции на стойност 75 млн. евро.

Парите, набрани с общия дълг, ще се отпускат като заеми на закъсалите страни. Гаранциите биха се задействали единствено в случай че един ден те не могат да си върнат задълженията, което значи, че вероятността България да заплаща заплатите на италианци и испанци, към този момент е единствено теоретична.

Според структурата на програмата SURE тя няма да се задейства, до момента в който всичките 27 страни членки не издадат съответните гаранции. Инструментът ще действа до 31 декември 2022 година

България на доктрина също би могла да изиска заем, с цел да си финансира държавната стратегия за опазване на заетостта 60/40, въпреки че парите за нея към този момент са обезпечени от бюджета, който отдели 1 милиарда лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР