Финансовата стабилност бе непрекъснато следвана политика в управлението на община

...
Финансовата стабилност бе непрекъснато следвана политика в управлението на община
Коментари Харесай

Ето какво от обещаното изпълни и какво не успя за четири години управлението на Асеновград

" Финансовата непоклатимост бе непрестанно следвана политика в ръководството на община Асеновград и през 2018 година, макар че не липсваха провокации, поради осъществяването на огромни инфраструктурни планове с европейско финансиране. " Така стартира Годишният доклад, за който са изписани 48 страници, за осъществяване на програмата за ръководство за 2018 година на община Асеновград за мандат 2015 година - 2019 година Според документа, доказателство за воденето на вярна финансова политика е постигнатото равнище на събираемост на локалните налози, което е по-високо от осреднената такава за всички общини. Никъде в отчета, обаче, не се показва от кое място е изведена или оповестена тази статистика.
Ето какво още е разказано в доклада. През 2016 година община Асеновград стартира осъществяването на плана за Воден цикъл в града, като бе построена и пречиствателна станция. Две години по-късно, то към момента не е завършило изцяло, а все още не е проработило и оборудването за филтриране на отпадните води. През 2018 година продължи осъществяването на разнообразни обществени планове по оперативни стратегии, осигуряващи европейско финансиране. Като образец за такива се показват " Приеми ме ", " Център за ранно детско развитие-Асеновград ", " Подобряване на обществената инфраструктура за деца с увреждания в община Асеновград " и други. През предходната година в общината стартираха действителните ремонтни действия по едни от най-големите планове, фокусирани върху подобряването на градската среда, просветителната, културната и обществената инфраструктура. Сред тях е " Градска среда - благоустрояване на открити обществени пространства в гр. Асеновград ".
По програмата за енергийна успеваемост са санирани 28 здания. За младежите бе изпълнен план " Обновяване на зона за отдих и скейтборд в региона на Градски плувен басейн ". В обитаемоте места на територията на община Асеновград са осъществени поправки на улици - асфалтиране, баластриране и замяна на нови тротоарни настилки. През 2018 година за екология и околна среда се извършиха поредност от сложни действия, целящи обхватното комунално обслужване на семейства, публични места, бизнес и градска инфраструктура за отдих. В този смисъл, разходът за сметосъбиране, сметоизвозване, ръчно метене, разчистване на нерегламентирани сметища за град Асеновград и кварталите Долни Воден и Горни Воден през предходната година е близо 1 600 000 лв.. Същата услуга в кметствата на общината коства над 321 000 лв..
Похарчените средства за снегопочистване в града единствено през 2018 година възлизат на към 25 400 лв., а по кметствата - близо 85 500 лв.. За доставка на растителност са усвоени повече от 52 000 лв., а за паркова архитектура - почти 36 000 лв.. Обезпечаване на дейностите по дезинсекция, стерилизация и дезакаризация на територията на общината е коствало на бюджета за 2018 година към 23 000 лв., а сметките за вода са в размер на близо 20 000 лв.. За разработване на указателни табели и за екологични мероприятия и ограничения Общинска администрация е похарчила близо 5 000 лв.. По ограничения за улов на кучета на територията на общината през предходната година са употребени малко над 5 200 лв..
През 2018 година стартира и построяването на компостираща апаратура. Приходите от цялостната активност на Дейност " Инспекторат, паркинги и гаражи ", пък за предходните 12 месеца възлизат на над 205 000 лв., а разноските са близо 200 000 лв.. Постъпленията от SMS-паркиране за годината са в размер на към 8 000 лв., по отношение на предходният интервал, когато са били на стойност близка до 4 000 лв.. Приходите от санкции по сметка и по каса през отчетния интервал са в размер на 8 610 лв., по отношение на 2017 година, когато са били малко под 8 000 лв.. През 2018 година от общинска администрация са осъществени близо 80 000 броя услуги за жители и компании. От тях над 23 000 са били платени и повече от 56 000 - безвъзмездни. През миналата година община Асеновград бе сполучливо присъединена посредством своята документооборотна система към Системата за електронен продан на известия (СЕОС). По този метод се реализира прекратяване на книжен продан на документи сред органите на държавната и локалната администрации и предприятия.
От септември 2012 година до края на декември 2018 година са утвърдени общо 106 заявки, подадени от фамилии с репродуктивни проблеми и двойки, живеещи на фамилни начала, а отпуснатите финансови средства за задачата са в общ размер на близо 200 000 лв.. До момента посредством " ин витро " процедури са родени общо 29 бебета в община Асеновград. Само за 2018 година са обработени 88 заявки за разпределяне на еднократна обществена помощ на нуждаещи се асеновградчани. За 74 от тях, с решение на Общински съвет, са отделени близо 80 000 лв.. Помощите са ориентирани за решение на тежки социално-битови проблеми, за възобновяване на вреди от пожар, за застраховане на здравни потребности и наемане на лица, които да поставят грижи за нуждаещите се. В доклада се разказват и триумфите на асеновградските спортисти. През предходната година общината е привлякла и осъществила вложение в нови типове туризъм. Приходите от Оперативна програма " Туризъм " за 2018 година възлизат на близо 320 000 лв., а разноските - на малко над 272 000 лв., като са изхарчени и към 34 500 лв. за закупуване на стока.
Справка с Програмата за ръководство за мандат 2015 година - 2019 година на актуалното локално управление, която може да разгледате ТУК, препоръчана на асеновградчани в предизборната акция за последните локални избори, демонстрира, че с изключение на финансова непоклатимост и
Досега не е осъществен и проектът за закриване на Домът за възрастни с физически увреждания, чието име единствено бе заменено, и надлежно - не са построени обещаните три други центъра за настаняване от фамилен вид за възрастни с физически увреждания.
Въпреки последното, Годишният доклад за 2018 година за осъществяване на Програмата за ръководство на община Асеновград за мандат 2015 година - 2019 година не бе обществено оповестен, нито подложен на публично разискване . Той ще бъде препоръчан за възможна полемика и приемане на вниманието на общинските съветници на следващия ден (27.02.19 г.) - по време на нормалното им месечно постоянно съвещание.
Коментар на създателя: Все отново да не забравяме, че има още няколко месеца до края на мандата на това общинско управление, отпред с лекар Емил Караиванов, като кмет, в които биха могли да бъдат изпълнени неосъществените досега планове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР