Финансирането на европейските технологични компании ще спадне почти наполовина тази

...
Финансирането на европейските технологични компании ще спадне почти наполовина тази
Коментари Харесай

Финансирането на европейските технологични компании спада почти наполовина

Финансирането на европейските софтуерни компании ще спадне съвсем на половина тази година. Все повече американски вложители напущат континента, като това се случва на фона на световното оттегляне на рисковите вложители. Според годишния отчет, направен от основаната в Лондон група за рисков капитал Atomico, сумата, набрана от софтуерни стартъпи в Европа, се чака да доближи към 45 милиарда $ през 2023 година Това е по-малко от 82 милиарда $ през предходната година, оповестява Financial Times.

След пандемията вложенията в рисков капитал понижиха в целия свят, защото повишаващите се лихви намалиха оценките на обществените софтуерни акции и накараха вложителите да се съсредоточат от ден на ден върху генерирането на облаги. Партньорът в Atomico и началник на отдела за разузнаване Том Уемайер съобщи, че вложенията в европейски софтуерни компании остават с 18% по-високи от тези през 2020 година, до момента в който в други райони те са по-ниски спрямо равнищата преди пандемията.
Причини за спада
Една от аргументите за понижението тази година е пониженото финансиране от американските вложители. За покупко-продажби, включващи релативно напреднали европейски стартъпи, търсещи финансиране за стадий на напредък, делът на капитала от американските вложители е намалял от 39% през 2021 година до 25% тази година.
Реклама
Т. нар. кросоувър вложители (те са дейни в доста сегменти на частните капиталови пазари), доста от които са от Съединени американски щати, постоянно вземат участие в покупко-продажби на по-крайни стадии, само че тази активност е съвсем спряла. Според отчета на Atomico вложенията в рисков капитал в Съединени американски щати не престават да надвишават тези в Европа, като тази година те са съвсем три пъти повече от вложенията в технологии. В Китай и останалата част на света вложенията ще бъдат на нивото на тези в Европа.
Положението с AI фирмите
Нарастващите покупко-продажби за набиране на средства за компании за изкуствен интелект са един лъч светлина. Европейски започващи компании като френската Mistral и немската Aleph Alpha са измежду тези, които са осъществили най-големите финансови кръгове за годината, набирайки надлежно до 400 млн. евро и 500 млн. $ тази година.

От 36-те европейски софтуерни покупко-продажби, на стойност над 100 млн. евро тази година, 11 са за компании, занимаващи се с изкуствен интелект. В Съединени американски щати има 37 сходни AI покупко-продажби. " Виждаме, че изкуственият разсъдък е топ тематика, когато приказваме за брой кръгове от вложения, вложени в ранните етапи на развиване ", споделя Уемайер.
Положението при останалите на софтуерния пазар
Големите рундове за набиране на средства бяха малко в Европа тази година, откакто финансови стартъпи като Revolut и Klarna набраха стотици милиони долари в рундове по време на взрива на пандемията.
Реклама
Някои стартъпи, които привлякоха вложители тази година, трябваше да го създадат при доста по-ниска оценка. През септември турският стартъп за доставка на хранителни артикули Getir набра 500 млн. $ при оценка от 2.5 милиарда $, което е една четвърт от цената му единствено 18 месеца по-рано. Докато по-големите покупко-продажби понижиха, покупко-продажбите на " ранен стадий " или " начален стадий " останаха относително дейни, защото вложителите се концентрират върху по-малки залози. Компаниите на по-ранен стадий също по този начин виждат, че оценката им остава по-издръжлива от по-зрелите стартъпи. Докато оценките на стартъпа се връщат към дълготрайните междинни стойности след покачването по време на пандемията, тази смяна не се е отразила на покупко-продажбите в начален стадий толкоз надълбоко, съгласно Том Уемайер. " Степента на конкурентната активност в начален стадий остава мощна ", прибавя той.
Свързани публикации Драмата към Сам Олтман демонстрира по-дълбоко разделяне в софтуерния свят 23 ноември 2023, 10:21 Световната стопанска система се опълчва на гравитацията. Това не може да продължи дълго 7 ноември 2023, 10:07 Стартъп вести: предварителна защита на диабет; банкови услуги в фирмите и цифрово обезпечаване 3 ноември 2023, 06:41 MFG Invest: AI е най-атрактивният бранш за нови вложения 28 юли 2023, 08:00

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР