Финансирането може да е инструмент в момента, но не може

...
Финансирането може да е инструмент в момента, но не може
Коментари Харесай

Йотова: В дълг сме към земеделците, не приемам подхода на МС Разделяй и владей

" Финансирането може да е инструмент сега, само че не може да е дълготрайна мярка. Когато политиките са сбъркани, те всякога ще изискват все ново и ново финансиране ", счита вицепрезидентът
Надявам се да се откри рационално решение и да се намерят рационални причините на българските аграрни производителите. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар по напрежението в селскостопанския бранш и опита на държавното управление да потуши недоволството.

" Не одобрявам тона на Министерския съвет и на министър-председателя, който е на правилото " Разделяй и владей " - насъскване на едни производители против други ", съобщи още тя.

Според Йотова проблеми в бранша има. " Има и с реализирането на Зелената договорка, което е проблем повече за производителите в Западна Европа, само че проблеми има и за страни като нашата във връзка с безмитния импорт с Украйна. Всички тези въпроси би трябвало да бъдат огледани и оценени, да се намерят най-хубавите решения ", добави вицепрезидентът.

" Финансирането може да е инструмент сега, само че не може да е дълготрайна мярка. Когато политиките са сбъркани, те всякога ще изискват все ново и ново финансиране ", добави Йотова.

Вицепрезидентът насочи и съвет към земеделския министър Кирил Вътев сътрудници в Европа: " Трябва да приказва с гласа на тези, които слагат въпроса за новата селскостопанска политика, по какъв начин ще бъде осъществена. От момента, в който са взети решенията, ние сме сложени в разнообразни условия за това по какъв начин ще бъдат субсидирани земеделските производители от тук нататък ".

" В Европа се стопират дотациите, които в допълнение се даваха за дизелови горива, не разрешава се използването на разнообразни хербициди, които в допълнение оскъпяват производството. Трябва да забележим по какъв начин ще бъде регламентиран пазара с вноса от страни отвън Европейски Съюз, защото европейското земеделие става неконкуретноспособно в случай че се съблюдават всички регулации ", предизвести вицепрезидентът.

Според нея въпросът не е кой какъв брой пари е получил и какъв брой пари е получил. Тя се възмути от недоволствата на властта, че земеделският митинг е тъкмо в навечерието на ротацията. " За мен това бе най-смешният мотив. Ние сме в дълг към българските земеделци, тъй като при подписването на Договора за Европейски Съюз бяха направени основни пропуски, резултатите от които виждаме през днешния ден. Като се премисля цялата европейска селскостопанска политика, би трябвало да се намерения по какъв начин и на европейско равнище да бъдат предпазени ползите на нашите земеделци ", настоя вицепрезидентът.

" В изискванията, в които живеем, изключително в тази част на Европа е от извънредно значение сигурността на всички нас, на България и жителите. Сигурност на първо място за нас, а по-късно да изглеждаме задоволително сигурни и постоянни в лицето на нашите европартньори ", разяснява тя на въпрос за протичащото се в спецлужбите. Йотова обаче посочи, че няма информация за протичащото се с тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР