Филмът Quo vadis, Аида? на босненската режисьорка Ясмила Жбанич спечели

...
Филмът Quo vadis, Аида? на босненската режисьорка Ясмила Жбанич спечели
Коментари Харесай

Филм за клането в Сребреница грабна награда на европейската публика

Филмът " Quo vadis, Аида? " на босненската режисьорка Ясмила Жбанич завоюва кинонаградата на европейската аудитория LUX за 2022 година, оповестиха от пресслужбата на Европейския парламент. Отличието бе връчено от ръководителя на Екологичен потенциал Роберта Мецола на гала в Страсбург през вчерашния ден. " Този филм е мощен апел за правдивост за дамите и майките от Сребреница, които станаха очевидци на зверското ликвидиране на над 8000 обичани хора. Такива ужасяващи зверства и такова закононарушение против човечеството в никакъв случай не би трябвало да бъдат забравени ", съобщи Мецола, представен от в. Сега.

Приемайки оценката, режисьорката Ясмила Жбанич сподели: " Когато подготвях кино лентата за геноцида в Сребреница, си мислех, че войната в Босна, Хърватия, в нашия район е последната в Европа. Бях толкоз шокирана да науча, че ние, европейците, сме позволили война в Украйна. Призовавам всички вас да намерите метод да спрете войната в Украйна ".

На церемонията участва и оживялата от Сребреница Мунира Субашич, председателка на сдружението " Майките на Сребреница " която прикани евродепутатите: " В Украйна майките плачат, търсейки останките на синовете си. Затова ви апелирам да спрете войната в Украйна, с цел да може колкото се може по-малко майки по света да страдат ".

" Quo vadis, Аида? " е копродукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Нидерландия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция. Аида е преводач за миротворческите сили в Сребреница през лятото на 1995 година Семейството ѝ е измежду хилядите, които търсят леговище в лагер на Организация на обединените нации.

Разтърсващата драма завоюва и няколко Европейски кино награди през декември 2021 година - за най-хубав филм, най-хубав режисьор и основна женска роля на Ясна Джуричич в ролята на Аида. " Кво вадис, Аида " беше номиниран и за " Оскар " за задграничен филм през предходната година.

В конкуренцията за Европейската премия LUX той се състезаваше с " Бягство " на датския режисьор Йонас Похер Расмусен (неординерна анимация за афганистаски емигрант, номинирана за 3 награди " Оскар " ), класиран на второ място, и с " Великата независимост " на австрийския режисьор Себастиан Майзе.

И трите кино лентата можеха да се гледат гратис в границите на акцията LUX през април.

От 2007 година насам Европейският парламент присъжда премията, като до 2020 година за най-хубавия гласоподаваха евродепутатите (номинираните се избират от необятен пул кинопрофесионалисти). Една от главните цели на премията е разпространение на европейското кино, като за сметка на Екологичен потенциал всички номинирани се субтитрират на 27-те европейски езика и популяризират гратис в страните от съюза - в киносалоните или в интернет.

От предходната година лауреатът на LUX към този момент се избира с гласовете на европейската аудитория, която можеше да даде вота си онлайн до 25 май. Все отново известна тежест имат и гласовете на евродепутатите, които пък гласоподаваха до 7 юни.

През последните три години премията е печелена единствено от балкански филми - в края на 2019 година това бе " Господ съществува, името ѝ е Петруния " от Северна Македония, а победител в първото гласоподаване на европейската аудитория през 2020/2021 година стана румънският " Колектив ".

За страдание, български филм още не е печелил наградата и се е добирал до финалната тройка единствено два пъти - " Източни пиеси " на Камен Калев през 2009 година и " Урок " на Кристина Грозева и Петър Вълчанов през 2015 година В селекцията от 10 полуфиналисти са попадали още два наши кино лентата - " Светът е огромен и избавление дебне отвред " на Стефан Командарев през 2008 година и " Слава ", още веднъж на Грозева и Вълчанов, през 2017 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР