Филмът има всички основания да бъде хубав. В него участва

...
Филмът има всички основания да бъде хубав. В него участва
Коментари Харесай

Елегия Хилбили: класическа история за американската мечта


Филмът има всички учредения да бъде прекрасен. В него взе участие както Глен Клоуз, която апропо се съзтезава с Питър О’Туул в нелепата конкуренция за " най-вече номинации (8) без получена премия в историята на ", по този начин и гонещата я в същата ранглиста (с 6 номинации).

Режисьор е Рон Хауърд, същият, донесъл ни, “Красив разум ” и “Фрост/Никсън ”. Адаптация е на автобиографичен бестселър със същото заглавие. Между другото, колкото и да одобрявам, Глен Клоуз трябваше да завоюва " Оскар " най-малко през 2019 година Изпълнението й в  е не просто една от най-хубавите женски функции, а една от най-хубавите функции въобще, и то в един извънреден филм. И по този начин...

“Хилбили ” (обидна дума, нещо като “селяндур ”) споделя класическа история за " американската фантазия ": човек, измъкнал се самичък от нищетата и пристрастената си към опиати самотна майка. В този случай тръгнал безусловно от средата на нищото – Мидълтаун, Охайо, и стигнал до правния факултет в Йейл. Или както споделят американците – “издърпал се нагоре с връзките на личните си обувки ”. Филмът зачеква тематики като наследствената предразположеност към зависимостите и. И изобщо какъв брой комплицирано е всяко семейство. 

Филмът има и шанса да покаже гледната точка на хората от Апалачите, или “белите небогати ”, а тяхната дума се чува единствено един път на 4 години. Охайо е кошмарът на всички кандидат-президенти на Съединени американски щати. Само трима от тях са печелили изборите без да завоюват и щата – Рузвелт, Кенеди, и Байдън. Да, “планинците “, трансформирали се в синоним на бедност, необразованост, оръжия, дълги бради, опиоидната зараза и Тръмп, повече от постоянно вземат решение ориста на Америка.  

Проблемът не е в актьорите, нито във визията. А за какво Ейми Адамс този път даже не е номинирана, нямам визия. Но филмът е толкоз театрален, че чак нагарча. И тъкмо по тази причина не съумя да ме разплаче, а не бях в въодушевление. Може би, тъй като самият той леко презира героите си и снобее към всеки от тях, който не се е добрал до. И в случай че не завършваше със фотоси на действителните персони, с цел да ни убеди, че е напълно основан на същинска история, не бих му повярвала. 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР