Филмът Черната пантера“ е забележителен в много отношения. Понеже съм

...
Филмът Черната пантера“ е забележителен в много отношения. Понеже съм
Коментари Харесай

Невероятните костюми в „Черната пантера“

Филмът „ Черната пантера “ е незабравим в доста връзки. Понеже съм пристрастна обаче, не мога да не отбележа, че във връзка с костюмите това в действителност е неповторим, извънреден образец, който мъчно може да бъде надминат . Работата на Рут Картър върху костюмите в този филм ще остане пример за съвършено комбиниране сред традициите на Африка и технологиите на бъдещето.

Рут Картър има зад тила си две награди „ Оскар “ и работа в доста филми с афроамериканци , само че за първи път в „ Черната пантера “ са й дадени съвсем неограничени пълномощия да покаже гения си и тя го прави по ослепителен метод. Разбира се, благодарение на цялостен екип – петима илюстратори, 14 дизайнери и още доста механически лица.

Абсолютно всеки костюм във кино лентата – а те са над 700 – е основан въз основата на типични за Африка цветове и дрехи, съчетани с съвременни технологии и претекстове от бъдещето, с цел да подхождат на сюжета.

Работата на Рут върху кино лентата стартира с пет месеца подготовка, в които тя и екипът й потеглят в разнообразни направления, за да набират допустимо най-обширна информация за облеклото и бижутата на коренните поданици на Африка. Абсолютно всеки костюм във кино лентата – а те са над 700 – е основан въз основата на типични за Африка цветове и дрехи, съчетани с съвременни технологии и претекстове от бъдещето, с цел да подхождат на сюжета. Рут и нейните хора събрали всевъзможни платове от Гана, одеяла от Лесото, рокли на масаите, туарегите и зулусите. Към всичко това Рут добавила и техниките за плисиране на платове на Изи Мияки, рокли в африкански жанр на Ив Сен Лоран и Дона Карън и сандали на Алекзандър Маккуин.

Намесата на режисьора се свеждала до установяване на базовата цветова гама за основните герои – черно, алено и зелено (цветовете на Африка) . Лилавото е цветът на висшите сили, а светлосиньото – на полицията. Самият костюм на Черната пантера е декориран с орнаменти с голям брой триъгълници, тъй като съгласно Рут триъгълникът е сакрална фигура за Африка и демонстрира, че под този костюм се крие не просто супергерой, а крал. Дрехите на Анжела Басет са по едно и също време типично африкански с присъщата зулуска шапка. От друга страна, са направени на 3D принтер.



Много забавно са измислени доспехите на жените-воини, предвождани от Дора Миладже. Рут несъмнено не желала те да са полуголи, каквато е общоприетата визия за африканките. Вместо това по специфична технология в Африка са им избродирани доспехи, доста сходни на тези на самураите, а на врата си носят фамозните обръчи, които за задачите на кино лентата са били от гума, за сигурност. Цветът е червен като облеклата на племето масаи и Рут споделя, че това е доста ефектно, тъй като влияе психически – даже отсреща си да имаме пет дами с такива доспехи, то яркият цвят и детайлите ги правят да наподобяват 10 .

Детайлите са безчет и всяко вглеждане в героите демонстрира нещо ново и друго. И въпреки тази година Академията да присъди Оскара на за „ “ изцяло справедливо, Рут Картър заслужаваше най-малко номинация.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР