Филм на ужасите! Настръхвате ли само при спомена за някой

...
Филм на ужасите! Настръхвате ли само при спомена за някой
Коментари Харесай

Страшните филми се оказват полезни за здравето

Филм на ужасите! Настръхвате ли единствено при загатна за някой заплашителен филм, който сте гледали? Сега ще се изненадате, само че тези филми, съгласно учените, се оказват потребни за здравето ни.

Да, вярно чухте- гледането на страшни филми има своите здравословни изгоди, измежду които попадат горенето на калории и положителното въодушевление. Но! Това дали филмът ще бъде здравословен и за вас зависи от това до каква степен заплашителен го приемате вие самите и дали сте подготвени да се бъдете стреснати преди всичко.

През към този момент далечната 2012 година откриватели от University of Westmiinsterв Обединеното Кралство получават финансиране от видео платформа и организират следното проучване- 10 души са помолени да изгледат 10 разнообразни страшни кино лентата, като от самото начало се наблюдават техния пулс, банкет на О2 и обособяване на въглерод.

Сиянието с Джак Никълсън застава на челна позиция като филм, на който се горят калории. Хората, които са гледали точно него с отскачане и присвиване са съумели да изгорят 184 калории, което, съгласно калорииния калкулатор, съвсем се равнява на 40 мин разходка за 90кг възрастен. Челюсти и Екзорсистът застават на 2ро и 3то място с изгорени надлежно 161 и 158 калории.

" Сиянието " - 184 калории

" Челюсти " - 161 калории

" Екзорсистът " - 159 калории

Д-р Ричард Макензи, създателят на въпросното проучване, споделя, че стресовата обстановка, в тази ситуация страшния филм, провокира обособяване на хормона адреналин, който задейства нервната система и я слага в подготвеност за борба или бягство. Освен, че се форсира пулсът ни, тази реакция провокира и отделянето на спомагателна сила, подготвяйки тялото ни за бягство.

Първото проучване по тематиката е прекомерно малко и остава непубликувано, само че през 2003, в списание Stress излиза проучване, което демонстрира, че гледането на филм на ужасите, води до нараснало произвеждане на бели кръвни телца. Отново повода се открива във влизането на режим на самозащита или бягство, който се свързва и с краткотрайно, само че внезапно активиране и на имунната система.

По-добро въодушевление

Подобрена функционалност на имунната система

Прекалено опростено е да приемем страшните филми за добър стресор. Но до момента в който продължителният стрес е нездравословен за нашето здраве и може да докара до меланхолия или болести на сърдечно-съдовата система, то къси моменти на стрес, съгласно Дибар Дабар, психиатър и професор по поведенчески науки, се свързват с усъвършенствана активност на имунната система.

И в случай че слушате деликатно до тук, няма да се учудите да разберете, че уплахът усъвършенства и настроението ни. Тук се включва социологът Маргии Кър, която споделя, че с изключение на заплашителен филм, можем да пробваме и посещаване на някоя къща на ужасите или различен плашещ атракцион.. като скок с бънджи.

Това се случва, добавя Кър, тъй като откакто стресовата обстановка отмине, човек се усеща по-спокоен и благополучен. Това се изяснява с отделянето на разнообразни невротрансмитери и хормони по време на прекарването.

Само за фенове на мощните прекарвания

Неподходящи за деца!

НО! Тук би трябвало доста да внимаваме! В проучванията са взели участие единствено хора, които непринудено са се присъединили и които изпитват наслаждение от нерешителност, който следва. Ако страшните провокации не са ви по усета, не се включвайте, прекарването е малко евентуално да ви хареса. Освен това страшните филми може да повлияят отрицателно на децата. Изследване, извършено измежду студентите в Университета в Мичигън, демонстрира, че 26% от тези, които са гледали страшни фили като деца, към момента се усещат неспокойни от прекарването.

Така че в случай че сте решили да се доверите на науката и към този момент желаете да изгорите малко калории и да повишите настроението си- изчакайте децата да си легнат и чак по-късно натиснете бутона Плей.

Повече по тематиката, както и още любопитни тематики на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР