Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138

...
Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138
Коментари Харесай

Честваме св. мъченица Лидия

Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138 година). Филит бил царски консултант. С жена му Лидия имали двама синове Македон и Теопрепий. Лидия и Филит били християни и затова били хванати и изправени пред изператора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да опонира на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а по-късно ги затворили в тюрма. През нощта им се явил ангел, с цел да им вдъхне храброст.

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в казан, цялостен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът незабавно изстинал. Щом научил това, император Адриян дошъл от Рим, изпълнен с яд и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и след това да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците почнали да се молят и да благодарят на Бога. След това умряли.

Според историците това не е същинското име на Лидия, а обозначение че е лидийка, родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в рамките на персийската империя 323 година пр.н.е., жителите му не престават да се назовават " лидийци " много време по-късно.

В българската национална традиция думата " лида " се употребява за синоним на " капризна госпожица ".

Денят на мъченица Лидия се отбелязва и на 20 май. В Северна Гърция има населено място с това име и покрай него - прелестен храм и манастир на нейно име и в нейна чест. Иконописецът е сърбин. Разминаването за деня на света Лидия евентуално идва от разликите в католическия и православния календар. От иконата ѝ проличава какъв брой красива е била тя, излъчваща покорност и деликатност.

Имен ден честват дамите с име Лидия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР