Филипините обмислят съдебни действия срещу Пекин в спора за Южнокитайско море

...
Манила проучва правни възможности срещу Китай заради предполагаемото унищожаване на
Коментари Харесай

Манила проучва правни възможности срещу Китай заради предполагаемото унищожаване на коралови рифове в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Филипините през оспорваното Южнокитайско море.

Манила обвини Пекин в причиняване на щети на околната среда на рифа Ирокези на островите Спратли и в момента оценява степента на щетите.

Продължете да четете

списъка на 4 елементаКитай вижда „манталитет на Студената война“ в пакта между САЩ и Виетнам, виетнамците не са съгласниМалайзия призовава за „строги“ мерки срещу Мианмар по време на срещата на АСЕАН„Тежък стрес“: Мианмар, Южнокитайско море тласкат АСЕАН към разпадане точкаМалайзия отхвърля новата карта на Китай, претендираща за цялото Южнокитайско морекрай на списъка

Китай обвинява Филипините, че се опитват да „създадат политическа драма“.

Манила и Пекин зачестиха тази година за Южнокитайско море, като Манила обвини китайската брегова охрана в „опасни маневри“ около Втората плитчина Томас, известна като плитчината Аюнгин във Филипините.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море под своята спорна линия с девет тирета и изгражда изкуствени острови върху скалисти издатини и островчета, някои от които са превърнати във военни постове. Той също така е разположил своята брегова охрана, риболовни флоти и морска милиция в спорните води, които също се претендират изцяло или частично от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам.

През 2012 г., след продължително безпокойство, Пекин пое контрола над Scarborough Shoal от Филипините, което накара Манила да предприеме правни действия пред Постоянния арбитражен съд (PCA) в Хага.

Съдът отсъди в полза на Филипините през 2016 г., като заяви, че линията с девет тирета – и последващият иск на Китай – нямат правно основание, но Пекин пренебрегна решението.

Сега Филипините оценяват достойнствата на подновените съдебни действия, включително в PCA, за екологичните щети, каза в четвъртък генералният прокурор Менардо Гевара. Министерството на външните работи заяви, че ще подкрепи решението на офиса на Гевара и всяко действие, което реши да предприеме.

Говорителят Тересита Даза отбеляза, че Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) „задължава държавите да защитават и съхраняват морската среда“.

Китай е страна по UNCLOS. Съгласно закона ИИЗ на дадена страна се простира на 200 морски мили (370 км) от нейния бряг, а Ирокезкият риф е на около 128 морски мили (237 км) от филипинската провинция Палаван.

„Както е изяснено от арбитражното решение от 2016 г. за Южнокитайско море, това задължение се прилага във всички морски зони, както в рамките на националната юрисдикция на държавите, така и извън нея“, каза Даза, цитиран от Филипинската информационна агенция.

„Следователно държавите, влизащи в ИИЗ и морските зони на Филипините, също са задължени да защитават и съхраняват нашата морска среда.“

Филипинската брегова охрана по-рано каза, че е регистрирала „обширни“ щети не само на морското дъно около рифа Ирокез, район, за който се смята, че е богат на петролни и газови залежи, но също и в плитчината Сабина, която се намира на около 72 морски мили (133 км ) северозападно от Палаван.

Бреговата охрана каза, че скорошни проучвания показват, че морската екосистема „изглежда безжизнена“ и предполага, че „незаконните и разрушителни“ риболовни дейности на Китай са виновни.

Попитан за обвиненията на пресконференция в Пекин в четвъртък следобед, говорителят на Министерството на външните работи Мао Нин отхвърли обвиненията.

„Призоваваме съответната страна във Филипините да спре да създава политическа драма от измислица“, каза тя пред репортери, като каза, че Филипините трябва да изтеглят Сиера Мадре, корабът Манила, заседнал на Втора Томасова плитчина преди почти 25 години, за да подсили своя претенции към водите.

Случиха се много скорошни сблъсъци между Китай и Филипините, докато Манила се опитваше да снабди снабдяването на моряците, разположени на лодката.

Втората плитчина Томас се намира на около 105 морски мили (195 км) северозападно от Палаван.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР