Marcos от Филипините нарежда таван на цените на ориза на фона на „тревожен“ скок на цените

...
Филипините наложиха таван на цените на ориза, докато страната от
Коментари Харесай

Филипините наложиха таван на цените на ориза, докато страната от Югоизточна Азия се бори с една от най-високите инфлации в региона.

Президентът Фердинанд Маркос-младши подписа изпълнителна заповед за ограничаване на цените в светлината на „значителното икономическо напрежение върху филипинците, особено непривилегированите и маргинализираните“, съобщи президентската канцелария в петък.

Маркос-младши определи максималната цена за обикновен бланширан ориз и добре смлян ориз съответно на 41 филипински песо ($0,72) за килограм и 45 песо ($0,79) за килограм, каза неговият офис.

Офисът на Маркос каза, че „тревожното“ покачване на цените на дребно произтича от незаконна манипулация на цените, „като натрупване от опортюнистични търговци и тайно споразумение между индустриални картели в светлината на бедния сезон“, както и външни фактори, включително войната в Украйна, забраната на Индия за износ на ориз и нестабилните цени на петрола.

Маркос, който е и министър на земеделието, нареди на митническите власти да засилят проверките на складовете за ориз, за ​​да се борят с иманярството и незаконния внос, и нареди на надзора на конкуренцията да предприеме действия срещу картелите и търговците, злоупотребяващи с господстващото си положение на пазара.

Процентът на инфлация при ориза във Филипините се повиши от 1 процент през януари 2022 г. до 4,2 процента през юли 2023 г., според Националния орган за икономика и развитие.

Филипините, където най-долните 30 процента от хората с доходи харчат почти 60 процента от доходите си за храна, са свидетели на някои от най-стръмните увеличения на разходите за живот в Азия през последната година.

Общата инфлация достигна 14-годишен връх от 8,7 процента през януари, преди да спадне до 4,7 процента през юли.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР