Филипините казват, че „обещанието“ за премахване на заседналия военен кораб е плод на въображението на Китай

...
От Карън Лема и Нийл Джеръм МоралесМАНИЛА (Ройтерс) – Филипините
Коментари Харесай

От Карън Лема и Нийл Джеръм Моралес

МАНИЛА (Ройтерс) – Филипините никога не са обещавали на Китай, че ще премахнат кацнал на земята военен кораб, служещ като военен аванпост в Южнокитайско море, каза високопоставен служител по сигурността в сряда, осмивайки твърдението на Пекин като „плод на неговото въображение“.

Филипините поддържат шепа войски на борда на Sierra Madre от епохата на Втората световна война във Втората плитчина Томас, известна от Манила като плитчината Ayungin, която се намира в нейната изключителна икономическа зона (ИИЗ) от 200 мили.

Китай в понеделник обвини Филипините за отхвърляне на дадено „изрично“ обещание за премахване на кораба, който Манила спря на земята през 1999 г., за да засили териториалните си претенции в една от най-оспорваните зони в света.

„Филипинското правителство никога няма да сключи споразумение където ще се откажем от нашите суверенни права и юрисдикция върху плитчината Аюнгин," Джонатан Малая, помощник генерален директор на Съвета за национална сигурност, каза на пресконференция.

"За всички намерения и цели, това е плод на тях въображение", каза Малая, предизвиквайки Китай да представи доказателства за обещанието.

Китайското посолство в Манила каза, че няма коментар.

Китай и Филипините са въвлечени от години в -извън конфронтации на плитчината, най-късно в събота. Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е използвала водни оръдия, за да попречи на мисията за снабдяване в Сиера Мадре.

Филипините са „ангажирани да поддържат“ ръждясалия кораб на плитчината, каза Малая, добавяйки, че е „наш символ на суверенитет в плитчина, разположена в нашата ИИЗ".

ИИЗ дава на дадена страна суверенни права върху риболова и природните ресурси в рамките на 200 мили от нейното крайбрежие, но не означава суверенитет над тази зона.

Филипините спечелиха международно арбитражно решение срещу Китай през 2016 г., след като трибунал заяви, че всеобхватните претенции на Пекин за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море нямат правно основание, включително във Втората Томасова плитчина.

История продължава

Китай изгради милитаризирани, изкуствено създадени острови в Южнокитайско море и претенциите му за исторически суверенитет се припокриват с изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Индонезия.

Джей Батонгбакал, морски експерт от Университета на Филипините, каза, че контролът върху Втората плитчина Томас е не само стратегически за Китай, но може да бъде „още едно идеално място за изграждане на военна база.“

(Докладване от Нийл Джеръм Моралес и Карън Лема; Редактиране от Мартин Пети)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР