Фикус Еластика е едно от най-разпространените стайни растения по света

...
Фикус Еластика е едно от най-разпространените стайни растения по света
Коментари Харесай

Фикус Еластика - как да се грижите за най-разпространеното стайно растение

Фикус Еластика е едно от най-разпространените стайни растения по света и у нас. От какви грижи се нуждае зеленото растение, с цел да се трансформира в красиво, многолистно дръвче?
Фикус Еластика от близко
Дори да нямате у дома Фикус Еластика, сигурно сте попадали на растението в домовете на ваши другари и познати. Този тип фикус, именуван още каучуков фикус , е постоянно срещан, защото не изисква особени знания в градинарството – задоволително е да му осигурите нужните условия за живот и той ще раста дълги години.

Отличава се с едри, тъмнозелени листа , с които отрупва клоните си. Ако го гледате вярно, с годините фикусът усилва доста размерите си, по тази причина би трябвало да предвидите в допълнение място.

Как да си отгледате Фикус Еластика?
Фикус еластика не е придирчив, по тази причина е подобаващ както за начинаещи, по този начин и за по-напреднали градинари. Ето и неговите условия:
Поливане
Фикус Еластика се нуждае от постоянно, само че умерено поливане. Първо обаче се постанова да изчакате почвата да изсъхне , преди да полеете, с цел да няма заплаха от гниене на корените. Освен това би трябвало постоянно да пулверизирате въздуха.

 Фикус Еластика - по какъв начин да се грижите за най-разпространеното стайно растение
Светлина
Фикус Еластика е светлолюбиво растение. Чувства се чудесно покрай прозорец с източно или западно ревю, с цел да може да получава повече светлина през половината от деня.

Лятото може да се наложи отчасти помрачаване , тъй като мощните слънчеви лъчи могат да изгорят листата му. Дръжте температурата в стаята не по-ниска от 18 градуса.
Почва
Вариантите за почва за фикус еластика са композиция от равни елементи градинска пръст, брошура и оборска тор или от листна почва, торф и хумус. През пролетта и лятото е желателно да наторявате растението с органични торове.

 Почва
Размножаване и пресаждане
През първите три години , всяка пролет фикус еластика се пресажда в един размер по-голяма саксия. След това пресаждането може да се прави на две-три години.

Размножаването става благодарение на резници или като откъснете листо от пораснало дръвче.

 Фикус Еластика - по какъв начин да се грижите за най-разпространеното стайно растение
Редовно забърсвайте листата на фикуса от домашния прахуляк, с цел да може растението да фотосинтезира без проблем. Внимавайте също да не го излагате на течение. Саксията с фикус еластика не би трябвало да допира директно земята , защото в по-студени дни корените могат да се разболеят. Ако видите, че по листата на фикуса се появяват кафяви петна, значи би трябвало да пулверизирате повече или да намалите стайната температура.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР