Фиктивни сделки на стойност 60-70 милиона лева са били извършени

...
Фиктивни сделки на стойност 60-70 милиона лева са били извършени
Коментари Харесай

Фиктивните сделки по молба на премиера бяха за 60-70 млн. лева. 

Фиктивни покупко-продажби на стойност 60-70 милиона лв. са били осъществени в границите на няколко месеца през 2017 година по " молба на премиера " и в интерес на компания " Градус ". Това стана ясно от думите на едрия земевладелец Светослав Илчовски пред Комисията по ревизия към Народното събрание на държавните разходи под ръководството на Бойко Борисов през последните 10 години.

Илчовски съобщи, че дружно с шефа на " Градус " Иван Ангелов са съставяли документи с фиктивно надут оборот. " Става дума за мним оборот от към 60-70 милиона лв.. Ангелов ме помоли от името на премиера да създадем мним оборот ", съобщи земевладелецът и обясни по какъв начин става това.

" Надуваме цената на едно комерсиално сдружение с кух оборот, което се листва на фондовата борса, а оборотът не му дава такова право. Надуват оборота, почват да продават акции, които нямат тази стойност поради кухия оборот. (...) И ние губим от нашите пенсии. Това е финансово закононарушение в изключително огромни размери. Тук има стотици хора, които би трябвало да бъдат вкарани в пандиза ", изясни той.

Въпросът за кухия оборот зададе депутатът от Българска социалистическа партия и стопански министър в кабинета " Виденов " Румен Гечев, който попита какъв е бил размерът на средствата във фиктивните покупко-продажби, за които предприемачът стартира да говори от предходното съвещание на комисията, което се организира на 5 май. Тогава чуването на Илчовски беше прекратено и провалено от нахлули в залата депутати от ГЕРБ. Днес бе изработен опит за същото - съвещанието стартира към 17 ч, само че ръководителят на комисията Мая Манолова съумя да даде думата на Илчовски чак към 18 ч.

За половата подигравка с " прочут пандизчия "

Попитан за половите извращения с прочут предприемач, които са били снимани и за които Илчовски твърди, че са му били показани на колекция с премиера, през днешния ден той заяви:

„ На Ивановден, 2017 година, бях поканен на „ Витошко – Студена “ на имения ден на този човек до мен – Иван Ангелов (до Илчовски седи шефът на " Градус " ). Малко преди да пристигна министър председателят, към 7 и нещо, Боян Марков от Стара Загора ни сподели видео с издевателства в ареста с прочут пандизчия. Всички го бяха гледали. Борисов дойде към 8 часа. До 12 часа се играха карти. "

За кюлчетата в спалнята на Борисов

На съвещанието на 5-и Илчовски съобщи, че знае името на дамата, снимала кюлчетата злато в спалнята на премиера. А също: че те са били подарени " пред очите му " на рожден ден на Борисов от " Иван Пилето " (собственикът на " Градус " ) и Цоло Вутов (собственик на 50% от „ Геотехмин “ ООД). Попитан за тях през днешния ден той отговори, че всяко златно кюлче може да бъде проследено, защото има номер на борсата за злато, където „ тези неща са видни “. Днес обаче, в отговор на въпрос, сподели, че е виждал единствено фотоси на кюлчетата, а не, че ги е виждал онлайн.

На въпрос за какво е мълчал до момента и чак в този момент прави разкритията си, които обаче уличават и него, щом е давал подкупи, Илчовски съобщи към ГЕРБ, че " никой не можеше да приказва, всичко беше следено от машината на ГЕРБ " и че е изчаквал малко " да ви падне властта, виждах ви какъв брой сте нагли ", с цел да може да приказва. " Съдействието " оказвал, с цел да оцелее до рухването на ГЕРБ от власт.

Картелът на слънчогледа

За съществуването на " картел на слънчогледа " описа още Илчовски. В него взели участие " 6, 7 огромни заводи, които разпределят количествата в България ". Той добави, че в него взе участие " и този човек ", визирайки съседа си по място в залата.

" Продал съм към 30-40 000 тона на година на цени под пазарните от 2014 до 2020 година. Ще ви опиша за картел на слънчогледа. Този човек, Ангелов, отново взе участие. Ние (земеделските стопани) всеки месец сме длъжни да подаваме заявления какво количество имаш в кой склад. Идват няколко индивида, споделят, че е неприятно качеството, и ти вземат на ниски цени стоката. Разбират се кой от картела на маслодайните да я вземе. Министерството на земеделието за какво дава класифицирана информация? “, попита Илчовски.

Загробени норки

„ Господин Ангелов, без знанието на притежателя на една мина на Христо Ковачки, доколкото ми сподели, е загробил норки “, заяви още Илчовски. Въпросният господин го помолил, с цел да няма проблеми, „ прави се на ощипан “.

За бизнеса на Илчовски и обвиняванията против него

Самият Илчовски дефинира бизнеса си на стойност сред 200 и 300 милиона лв. и твърди, че в случай че не са били ГЕРБ, бизнесът му е щял да бъде по-голям.

По време на свидетелстването на Илчовски Тома Биков (ГЕРБ) взе думата и назова очевидеца " обезсърчителен ". Попита го какъв брой тъжби има против него, стрелял ли е по свои близки родственици. В отговор Илчовски съобщи: " Нямам записано оръжие на мое име, в никакъв случай не съм стрелял по човек ". Той добави, че обвиняването против него е било " причина да ми вземат част от бизнеса ", " да ме сготвят, да ме вкарат в прокуратурата и да стартират да ме работят ", само че че делото е прекъснато от прокуратурата, тъй като " видяха, че съм почтен човек ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР