ФИФА планира годишен турнир за клубовете от 2024 година, който

...
ФИФА планира годишен турнир за клубовете от 2024 година, който
Коментари Харесай

ФИФА планира нов световен клубен турнир с 24 отбора от 2025 година

ФИФА възнамерява годишен шампионат за клубовете от 2024 година, който би трябвало да се играе на всеки четири години, обявиха от управлението на международния футбол след среща на съвета в Руанда, съобщи ДПА.

Съветът утвърди " стратегическата идея " на шампионата, в който спечелилият от Шампионската лига в Европа би трябвало да играе на безпристрастен терен в спечелилия от плейофите сред първенците на останалите пет конфедерации във ФИФА.

Схемата е сходна на актуалното Световно клубно състезание, което се играе като мини шампионат сред спечелилите на шесте конфедерации и се организира всяка година.
Турнирът ще се промени до формат от 24 тима от 2025 година, като ФИФА дефинира във вторник критериите за класиране.

Дванадесетте тима от Европа ще включват последните четири спечелили в Шампионската лига, което значи, че Челси (2021) и Реал Мадрид (2022) към този момент са си обезпечили присъединяване. Другите клубове ще бъдат определени въз основата на рейтинга им от последните четири години, като не може да има повече от 2 тима от страна, в случай че съответната страна няма повече от двама разнообразни спечелилия в Шампионската лига за интервала.

Съветът на ФИФА утвърди и календара за мачове на женския футбол 2024-25, както и при мъжете за интервала 2025-2030.

Най-голямата смяна е в мъжкия футбол, като от 2026 година нататък ще има нов прозорец от 16 дни, в които ще се изиграят по 4 интернационалните мача за националните тимове в края на септември и началото на октомври, който ще обедините двата прозореца, които съществуват сега.

Ще има и деветдневен прозорец и по два мача през март, юни и ноември, което остава непроменено.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР