ФИФА планира да забрани на телевизиите да показват красиви фенки

ФИФА планира да забрани на телевизиите да показват красиви фенки ...

ФИФА планира да забрани на телевизиите да показват красиви фенки в близък кадър.

ФИФА планира да забрани на телевизиите да показват красиви фенки в близък кадърФИФА планира да забрани на телевизиите да показват красиви фенки в близък кадър. От федерацията отчитат, че сексизмът е бил сред най-сериозните проблеми по време на Световното първенство в Русия, като имало над 30 регистрирани случая на жени, които били задявани от фенове по улиците около стадионите.
Красиви и усмихнати нежните фенки на Световното първенство по футболGuliver/Getty Images
Зачестявали и случаите, в които репортерки са целувани директно в ефир от непознати. По думите на Федерико Адиеки, който работи във ФИФА по проблемите с дискриминацията, телевизиите са призовани да спрат да показват красиви жени от публиката в близък план по време на прекъсванията на играта. За момента забраната не е официална, но Адиеки намекна, че в бъдеще ще се превърне в политика на ФИФА.

На пресконференция преди полуфинала между Англия и Хърватия ФИФА отчете, че притесненията за сериозни прояви на хомофобия и расизъм по време на Световното в Русия не са се оправдали.

Сериозен проблем обаче останал сексизмът. „Имаме доказателства за 30 инцидента, при които хора са задявали най-вече рускини по улицата. Имаме и около 15 случая на похитени репортерки. Цифрите обаче очевидно са занижени и по моя оценка случаите са поне 10 пъти повече", коментира Пиара Поуар - изпълнителният директор на организацията против дискриминация Fare Network.-->
Красиви и усмихнати нежните фенки на Световното първенство по футболGuliver/Getty Images
В част от тези случаи феновете са идентифицирани и изпратени преждевременно вкъщи. Като част от бъдещата си стратегия срещу сексизма обаче ФИФА обмисляла да забрани на телевизионните оператори изобщо да се фокусират в близък кадър върху красиви фенки по трибуните. В момента подобна практика сред операторите е честа, особено в по-дългите прекъсвания на играта.

Федерико Адиеки, който се занимава с проблемите с дискриминацията във ФИФА, заяви, че все още не е започнала активна кампания по въпроса, но телевизиите вече са призовани да прекратят практиката. Запитан дали това вече е официална политика на ФИФА, Адиеки отговори, че „това е нормална еволюция и дейност, с която ще се занимаваме в бъдеще”.

По време на Световното фотографска агенция публикува фотогалерия, озаглавена: „Най-секси фенките на Световното”. Впоследствие галерията беше премахната. От компанията я определиха като „погрешна преценка” и заявиха, че ще бъде проведено вътрешно разследване по случая.

Източник: dariknews.bg