Фибромиалгия е едно от най-често срещаните заболявания, близки до артрита.

...
Фибромиалгия е едно от най-често срещаните заболявания, близки до артрита.
Коментари Харесай

Фибромиалгията може действително да е автоимунно заболяване

Фибромиалгия е едно от най-често срещаните болести, близки до артрита. Въпреки това ние знаем поразително малко за него.

Години наред това неприятно положение, характеризиращо с болки в съвсем цялото тяло и непрестанна отмалялост, остава едва проучено и въпреки и да се счита, че води началото си от мозъка, никой не знае по какъв начин тъкмо се появява или какво може да се направи, с цел да се излекува. Според някои лекари то даже не съществува и голям брой пациенти настояват, че лекарите подценяват недоволствата им.

Сега ново изследване, извършено върху мишки, открива доказателства, че фибромиагалията е освен същинска, само че и най-вероятният извършител за нея е автоимунен отговор.

Когато откривателите инжектират мишки с антитела от 44 души, живеещи с този синдром, те забелязвят няколко типичен признака у животните, в това число отслабнали мускули, чупливост и засилена сензитивност към топлота и мраз. Нервите в цялото им тяло, виновни за болката, стават по-чувствителни.

Междувременно контролна група от мишки, в които са инжектирани антитела от 39 здрави души, не показват сходни признаци.

Тъй като тези антитела, предизвикващи болежка, не се срещат в централната нервна система на пациентите, създателите подозират, че фибромиагалията не се заражда в мозъка, а е заболяване на имунната система.

Като цяло тази концепция не е изключително изненадваща – 80 % от хората с това положение са дами, а дамите кардинално страдат по-често от автоимунни болести. Тя обаче сигурно е спорна, защото голям брой по-стари изследвания, свързани с мозъка, демонстрират, че произходът на фибромиагалията е неврологичен.

През последните години обаче генетични изследвания откриват доказателства, че фибромиагалията би могла да е автоимунно заболяване – най-малко при избрани пациенти.

„ Когато започнах това изследване във Англия, чаках, че някои от случаите на фибромиагалия може да са автоимунни “, споделя Андреас Гьобел, който учи медицина на болката в Ливърпулския университет. Оказва се обаче, че същите антитела, които провокират болежка у мишките, се срещат и във всички 44 пациенти, живеещи с фибромиагалия – както във Англия, по този начин и в Швеция.

Проучването се базира само върху въздействието, което човешките антитела оказват върху мишките (а не върху други човешки тела). Ето за какво ще бъдат нужни спомагателни изследвания, които да дефинират по какъв начин съществуването на тези антитела провокира болежка и отмалялост.

Изследването е оповестено в Journal of Clinical Investigation.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР