Фейсбук ще плати глоба от 4,75 милиона долара и компенсации

...
Фейсбук ще плати глоба от 4,75 милиона долара и компенсации
Коментари Харесай

Фейсбук плаща крупна сума, за да избегне съд за дискриминация

Фейсбук ще заплати санкция от 4,75 милиона $ и обезщетения до 9,5 милиона на потърпевши лица в отговор на обвинявания на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, че е дискриминирал американски чиновници, с цел да наема на високоплатени позиции чужденци със специфични визи, предадоха Българска телеграфна агенция и Асошиейтед прес.

В оповестеното през днешния ден съглашение компанията се съгласява също да образова чиновниците си на антидискриминационни правила и да разшири кръга при даването на разгласи и търсенето на нови чиновници по стратегия, позволяваща на работодателите да наемат за непрекъснато чужденци, оповестява novini.bg

Отделът по гражданските права на министерството сподели, че колосът в региона на обществените мрежи " постоянно е отказвал " да търси, да разисква кандидатури и да наема американски чиновници, на позиции, които е пазел за хора с краткотрайни визи. Компанията е спонсорирала притежателите на такива визи, с цел да получат " зелени карти ", позволяващи им да работят непрекъснато в Съединени американски щати. Визите H-1B (латински букви) са необятно употребявани от софтуерни програмисти и други чиновници на огромни американски компании. Критиците на сходна процедура настояват, че чужденците са склонни да работят за по-ниско възнаграждение от американците. Технологичните компании споделят, че оферират работа на непознати жители, тъй като им е мъчно да намерят квалифицирани програмисти и други инженери, които да са американски жители.

Facebook не е над закона и би трябвало да съблюдава законите за гражданските права, съобщи пред публицисти заместник-министърът на правораздаването Кристън Кларк.

Facebook подписа и настрана съглашение с министерството на труда да разшири наемането на американски жители и да се подложи на инспекции по какъв начин съблюдава тези отговорности.

Глобата и контрактуваните обезщетения са дреболия за софтуерния колос, оценен на 1 трилион $ и с доходи от 86 милиарда за предходната година, само че известието за постигнатото съглашение идва в миг, когато активността на Facebook се следи изключително деликатно и публичното мнение за компранията е сериозно, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР