Фейсбук > Марин МариновМарин Маринов е първият частен детектив у нас

...
Фейсбук
> Марин МариновМарин Маринов е първият частен детектив у нас
Коментари Харесай

Първият частен детектив със сензационна версия за шесторното убийство в Нови Искър!

Фейсбук > Марин МариновМарин Маринов е първият частен детектив у нас - създател на Българска асоциация на частните детективи. Преди това е работил в системата на Министерство на вътрешните работи. Популярността му като един от най-хубавите в сектора, набъбна след негови разкрития по издирването на изчезнали хора и тежки закононарушения, свързани с индустриален шпионаж. Маринов едвам не загуби живота си, откакто бе прострелян при покушението на Иво Карамански. Детективът е прочут още като рокер и огромен родолюбец - деен член е на няколко патриотични неправителствени придвижвания.
"Нямам никакво доверие в формалната статистика. Разбираемо е "битовите " закононарушения да са по-лесно и неведнъж - по-бързо разкриваеми. Но по-голямо значение имат поръчковите убийства, като закононарушения с необятен отзив и касаещи необятен кръг от ползи. Там разкриваемоста е съвсем никаква. И там нещата не опират само до непросветеност, а до слепване на престъпността с властта ", сподели пред Дир.бг Детектив №1.

- Г-н Маринов, вие сте приет за Детектив №1 в България и мнението ви тежи. Продължават обществените изявления от най-високо равнище, в отбрана на формалната версия по случая с всеобщото ликвидиране в Нови Искър. Вие, доколкото знам, не сте склонен с нея. На какво се базират подозренията ви?

- Имам подозрения, да. Моята версия се гради на изнесената в медиите информация и някои диалози с хора, осведомени със следствието. В началото информацията по случая беше много разнопосочна и подвеждаща, както всички знаем. Моята версия се доближава до формалната на финала, само че има някои основни разлики с нея. Росен Ангелов е участвал на разстрела на жертвите несъзнателно, наложително и по-малко евентуално - в съучастничество. Трудно ми е да дефинира дали при всички разстрели, само че вероятността за това е по-голяма, в сравнение с той еднолично и в развой, да е направил с посоченото оръжие едно от най-тежките в престъпната ни история, ликвидиране.

Най-големи подозрения в формалната версия буди несъвместимостта сред психичния профил на педофил, с този на невъзмутим всеобщ палач, с прочувствена връзка с жена на междинна възраст. После идват детайлите и по самото "самоубийство ", след които стигаме до нещо доста значимо в доказването на такова закононарушение - потвърден ли е претекстът! На фона на нереалното "убийство от пристрастеност ", изказванието "отказ от съучастничество в квартирни обири ", с следващо избиване нацяло семейство, звучи напряко неуместно.

- Вие казвате и нещо по-смело в един ваш пост в обществената мрежа - че се чувствате потиснат от финала на сагата в Нови Искър...

- Казах това след брифинга по случая. И да, показах възмущението си освен от поднасянето на информацията, само че и от някои от отговорите на проверяващите. Като да вземем за пример по какъв начин на журналистическия въпрос "Защо следовите кучета не са разкрили дирята на обвинения от вилата до мястото, където се е "самоубил "? ", бе отговорено: "Ами, питайте ги тях! " Да не приказваме за наглите подхилвания на някой други запитвания, и за радостните отправки към някакъв "филм " от рода "теория на конспирацията ". Това е обидно и за нас, хората които желаеме да знаем отговорите като експерти, и за вас - публицистите. Защото за всички, които търсим истината, важи формулата "Подлагай всичко на подозрение! " Естествено, на основателно подозрение.

В доста случаи нещата не са по този начин, както желаят да ги виждаме и одобряваме. И такива случаи имаме не малко. Ще загатна единствено за тези, с които съм имал личен допир: казусът Съвестин - детето, което изчезна безследно измежду бял ден. С неговия татко се опитвахме безрезултатно да накараме службите да си свършат работата; казусът с дребния Пепи, за убийството на който бе упрекната неговата майка, макар че имаше данни, че различен е намесен. Припомням, че това беше случай, който за малко не смъкна държавното управление на Иван Костов!

Има и други случаи, които мога да загатна в тази връзка: като този за удавеното в река Искър дете-аутист Веселин. За него също имаше информация,че е отвлечено, само че заключението беше "нещастен случай ".

Вижте, доста са случаите!.. Моето персонално мнение е, че в последните 25 години политическата "целесъобразност " при следствието на закононарушения с огромен публичен резонанс, измества криминалистиката. Това е тъжната истина за мен.

- Знаете ли каква е статистиката на разкриваемост на убийствата у нас, като нямам поради битовите, при които публично означават прогрес, а другите - от по-голям мащаб?

- Нямам никакво доверие в формалната статистика. Разбираемо е "битовите " закононарушения да са по-лесно и неведнъж - по-бързо разкриваеми. Но по-голямо значение имат поръчковите убийства, като закононарушения с необятен отзив и касаещи необятен кръг от ползи. Там разкриваемостта е съвсем никаква. И там нещата не опират само до непросветеност, а до слепване на престъпността с властта. Това от дълго време не е загадка за никого.

А в областта на издирването, нещастието е огромна. Мисля, че това е едно от най-слабите звена в Министерство на вътрешните работи. Практиките и разпоредбите са остарели и има липса на надарени фрагменти. Случаят с шесторното ликвидиране по Нова година още веднъж повдигна този проблем, само че той някак си бе "заметен под килима " на службите. Изобщо, видя се че пропастта сред нас, редовите жители и сякаш самостоятелните органи на властта, е голяма. Тя се е подкопавала във времето от всеки подобен случай, за които приказваме. Недоверието е повече от показателно, само че никой не прави изпитание да се оправи дейно с това състояние. И то ще ни води към все по- съществени проблеми.

- Как гледате на полицейските митинги?

- Подкрепям ги, естествено. Пак споделям, че проблемите в системата не идват толкоз от професионалното управление, колкото от политическото. Сега нещата са като при болшевишките служби - назначава се политкомисар, само че за трагична разлика оттогава, през днешния ден той не е зависещ на експерти, а противоположното - те са му подчинени. В това е и главната причина за неналичието на религия, на мотивация и предпочитание за работа. Наред, несъмнено, с ниските заплати и неприятната техническа база и поръчителство.

- У нас се приказва, че са тук някакви евронаблюдатели на правосъдната ни система. Вие виждал ли сте подобен евронаблюдател, около вашата работа? Някой потърсил ли ви е за мнение?

- Не, никой не ме е търсил и надали ще се поинтересува. Цялата тази работа с "наблюдателите ", мисля че е цялостна трагикомедия. Като тази с "панаира на суетата " европредседателство. Отдавна нещата станаха бутаторни и фасадни. Никой не търси истината в дълбочина. Но напрежението се натрупа и се надявам, че рано или късно, тъкмо то ще изкорени този метод на правене на политика и ще поведе родината ни към по-достоен живот. Тук, в земята на нашите горди предшественици.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР