Февруари се оказа изключително интересен откъм историчеси разкрития в Бургас,

...
Февруари се оказа изключително интересен откъм историчеси разкрития в Бургас,
Коментари Харесай

Топнаходка в Бургас: Откриха гроба на сина на Райна Княгиня

Февруари се оказа извънредно забавен откъм историчеси разкрития в Бургас, предава Флагман бг.

След като при започване на месеца бе изрично локализиран и разказан общият гроб на разстреляните от Народния съд бургазлии в парк „ Света Троица “ , историкът-изследовател Митко Иванов този път приказва за открития гроб на огромния бургаски покровител и наследник на Райна Княгиня – Георги Дипчев.

Той е бил първи шеф и създател на Механотехническото учебно заведение в Бургас – концепция, която е била извънредно новаторска за времето си, само че осъществена напълно от Дипчев.

Той е бил огняр в българския миноносец „ Дръзки “ по време на решителната борба в Балканската война, довела до първа победа на българските военно-морски сили, която приключва с потапянето на турския крайцер „ Хамидие “.

От диалог с Митко Иванов излиза наяве, че той е работил по тематиката от 2009 година дружно с сътрудниците си – починалият към този момент проф. Иван Карайотов и Стоян Райчевски.

Гробът в действителност е фамилен и е общ. Той се намира на територията на бургаските гробища - Парцел 37, ред 15.

„ Аз и сътрудниците ми неправилно в продължение на над 10 години мислехме, че защото цялото семейство Дипчеви е жигосано и репресирано грубо от Народната власт след 1944 година, гробът на Георги е незнаен и пропуснат.

Докато с нас не се свърза Анастасия Попова, която разкри, че безконечното жилище на този популярен бургазлия е преместено още след 60-те години на предишния век от днешния парк „ Св.Троица “ на територията на днешния Гробищен парк.

С поддръжката на шефа на общинския Обреден комплекс-Бургас Магдалена Карастоянова намирането на точното място бе въпрос на минути “, разяснява историкът Митко Иванов.
 Георги Дипчев, фотографията е от надгробната плоча
Паметната плоча наподобява относително нова, което значи, че тя не е непокътната в оригинал, а е била заменена, евентуално в края на 80-те или началото на 90-те години на предишния век.

Интересно усещане прави надписът, изписан под името на Георги Дипчев – „ Учител, наследник на Райна Княгиня “. Това непретенциозно изложение седи и до през днешния ден на паметната плоча.

„ А той е воин от Балканската война, създател и първи шеф на едно от знаковите за Бургас учебни заведения – Механото. Ще си разреша да изтъквам различен негов роднина-наследник – Асен Дипчев. Преди дни, по тази тематика, той ми сподели следното: „ В нашата фамилия това е нещо обикновено. Никой не приказва и не се хвали за подвиг, достижения “.

Според Иванов не предстои на подозрение фактът, че паметта за Дипчев би трябвало да бъде съхранена. И макар че намирането на гроба е немалка стъпка в тази посока, историкът е уверен, че въпреки всичко паметна плоча би трябвало с неговия лик би трябвало да бъде сложена в Бургас.

„ Най-логичното място, несъмнено, е на входа на учебното заведение, което той е основал, или минимум в двора му. Много необичайно би било в случай че сходен знак се озове на друго място “, счита Иванов.

Паметната плоча от входа на Механото, в която бяха изредени имена на млади антифашисти, към този момент е отстранена.

Очаква се решение на Общинския съвет на нейно място да се появи знак на респект към делото на Георги Дипчев.

Предвид разпределението на политическите сили в Бургас предлагането и гласуването няма да минат безпрепятствено.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР