Ferrari ще прави шофьорите по-добри с невероятна нова технология. Целта

...
Ferrari ще прави шофьорите по-добри с невероятна нова технология. Целта
Коментари Харесай

Новите учебни коли ще са Ferrari

Ferrari ще прави водачите по-добри с невероятна нова технология. Целта на новия набор от технологии е да ви научи по какъв начин да спирате, ускорявате и управлявате, с цел да станете по-добър водач обиколка след обиколка.

Известната автомобилна медия – CarBuzz откри изумителен нов патент на Ferrari, оповестен от Службата за патенти и търговски марки на Съединени американски щати, в който в детайли се разказва по какъв начин производителят на италиански екзотики има намерение да направи по този начин, че неговите суперавтомобили да заемат мястото на инструкторите по шофиране.

Ferrari коментира, че колите с висока мощ рядко се употребяват с цялостния си потенциал. Когато притежателят най-сетне има опция да излезе на пистата, той е привикнал да кара по улицата, където важат напълно други правила за прекъсване и ускоряване, наред с други неща.

Понастоящем помощните средства за лидера включват светлини за промяна на посоката на придвижване, натрапчиви електронни системи за сигурност, head-up екрани и професионални инструктори.

Но Ferrari счита, че всички те могат да разсейват по някакъв метод и би трябвало да се показа решение. Идеята на Ферари е забавна, тъй като може да бъде от изгода от хора, без значение от нивото на подготвеност зад кормилото. Да, даже вие, трескаво формулирайки коментара си за това по какъв начин старите аналогови коли са били доста по-добри във всяко едно отношение. Бъдете непредубедени и прочетете това.

Ferrari знае, че без значение дали става дума за светлини за промяна на предавките на волана/в клъстера или за head-up екран, ситуиран тъкмо над таблото, тези помощни средства изискват човек да отклони взор от спортната линия.

Един от най-трудните привички за водачите, които би трябвало да се отучат, е този да гледат скоростомера или пътя директно пред себе си. Трябва да шофирате с възприятие, а не с очи.

Шофъорът би трябвало да се научи на гледа в вероятност. Това приготвя по-добре лидера за това, което се изисква от него, само че понастоящем единственото помощно средство, което разрешава това, е инструктор за шофиране, което усилва тежестта и утежнява ръководството спрямо това, когато обучаемият се движи самичък по пистата.

Инструкторът по кормуване може също по този начин да отвлича вниманието, а най-хубавият преподавател постоянно е повече време в процедура. Курсистът ще научи по-бързо и ще запамети по-добре уроците, в случай че се образова със лично движение.

Решението? Визуални и тактилни помощни средства, указващи какво би трябвало да направи лидерът, интегрирани по стопански ефикасен метод, който държи погледа на лидера там, където му е мястото: ориентиран към идващите 100 метра.

Ferrari предлага консолидиране на LED светлини в долната и/или горната част, и/или в профил (А-колоните) на предното стъкло. Другите нужни съставни елементи включват някаква форма на устройство за следене, без значение дали става въпрос за система с дребен обхват на деяние като радио, система с огромен обхват на деяние като GPS, система за лазерно следене като LiDAR или оптично устройство като камера. 

Патентът се нуждае и от устройство, което може да дефинира пространствената ориентировка на транспортното средство, т.е. жироскоп или електронен триосен компас.

Използвайки усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера или база данни (например за известни спортни писти), автомобилът ще разпознава оптимална траектория за транспортното средство, определяйки идеалното ръководство, прекъсване и подаване на газ.

Тези точки с данни ще осведомят лидера, че автомобилът се доближава към свръхзавиване или недозавиване, дали би трябвало да подаде цялостна газ и какви корекции би трябвало да се създадат във връзка с ръководството във всяко отношение, с цел да мине по-бързо идната обиколка.

Ферари навлиза в доста детайлности, само че най-лесният метод да го разбираем е да си спомним за спортни игри като Forza Motorsport или Gran Turismo. В тях човек може да получи достъп до помощни средства, които демонстрират съвършената спортна линия, по кое време да подаде цялостна газ, по кое време да стопира и по кое време се намира в това, което Ferrari назовава „ зона на партиализация “, където се изисква отчасти подаване на газ или отчасти прекъсване. Тези LED светлини, които споменахме нагоре? Те могат да бъдат ситуирани по този начин, че да светят на сегменти и в разнообразни цветове.

Например сега, в който оптималната спирачна мощ е най-ефективна за реализиране на положително време за обиколка, светлините ще мигат в алено.

Когато би трябвало да намалите спирачките, те могат да стартират да светят в жълто, а когато би трябвало да подадете газ, могат да преминат в зелено и да мигат в различен цвят, да вземем за пример в синьо, когато достигнете ейпекса. Тези цветове могат да се трансформират, тъй че хората с цветна слепота също да настроят системата съгласно потребностите си.

Ферари прибавя, че светлините могат да бъдат сегментирани, с цел да демонстрират разстояние (спирайте през идващите 100 метра) или време (ускорявайте мощно през идващите три секунди). По този метод лидерът може да бъде квалифициран за идващото си деяние.

Например, най-отдалеченият сектор може да се промени в жълто и когато съвсем достигнете точката на пистата, където се изисква отчасти подаване на газ, този жълт блок ще се е преместил в междинния сектор, като най-после ще доближи върха, когато пресечете въображаемата линия на пистата.

Ферари предлага също по този начин системата да бъде настроена да свети отмерено, като зелените светлини светят толкоз дълго, колкото е нужна цялостна газ, минават в жълти сега, в който би трябвало да намалите мощността, и мигат в алено единствено до момента в който е належащо цялостно прекъсване.

В патента се загатва и за избран цвят, който мига при постигане на връхната точка на завоя, с цел да ви покаже, че сте го създали вярно. Вероятно може да се направи и противоположното, като се демонстрира неповторим цвят, когато сте пропуснали върха.

Head-up екранът, макар че в началото се загатва като средство за похищение на вниманието, може да се употребява за проявление на изображение на автомобила по отношение на пътя, което да ви демонстрира от коя страна да поставите автомобила, с цел да сте идеално готови за идващия завой.

По-нататък в патента се загатва за тактилна противоположна връзка, при която едната или двете страни на седалката и/или кормилото вибрират, с цел да покажат, че имате недозавиване и би трябвало да завиете наляво или презавиване и би трябвало да коригирате надясно.

Вибрациите могат да бъдат настроени по този начин, че да демонстрират, че би трябвало да завиете надясно или че би трябвало да избягвате да се отклонявате прекалено много надясно, или противоположното, като ви оказват помощ да усъвършенствате спортната си линия даже при постепенни завои.

Промените в цветовете могат да бъдат неочаквани или постепенни и подозираме, че тактилните детайли могат да бъдат конфигурирани по сходен метод.

Тази тактилна противоположна връзка би могла да се задейства единствено в червени и жълти сектори на пистата или когато автомобилът има капацитет да се завърти, като по този метод се понижи вероятността от разпръскване. Вибрациите и светлинните помощни средства биха могли да се настроят по безчет способи, а начинаещите и специалистите биха могли бързо да научат нова писта и нов модел на Ferrari.

И най-после, патентът предлага противодействуващ педал на газта, сходно на противодействуващ спусък на игровата подпора, който също би оказал помощ да сигнализирате, че кракът ви е прекомерно тежък и ще предизвиквате презавиване.

Ferrari към този момент сподели обещаващи резултати в потреблението на тактилна противоположна връзка за повишение на ангажираността на лидера. Подобни системи биха могли да насърчат купувачите да изследват границите на редки суперавтомобили като Daytona SP3, без да наемат неведнъж инструктор по кормуване.

С това и с новите вградени въздушни крикове в спортен жанр на шосейните модели на Ferrari наподобяват обречени да изживеят фантазиите за performance, за които са основани.

По-евтина от AR предните стъкла и евентуално по-ефективна от холографските head-up екрани, тази технология наподобява подготвена да образова запалянковци от всички равнища на подготвеност.

Следващата стъпка е Ferrari да вършат увеселителни влакчета по лунапаркове. Качваш се, забавляваш се, слизаш.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР