Фермерите от Тесалия изхвърлиха продукцията си - кестени и ябълки

...
Фермерите от Тесалия изхвърлиха продукцията си - кестени и ябълки
Коментари Харесай

Протестиращи фермери изхвърлиха реколтата си в центъра на Солун

Фермерите от Тесалия изхвърлиха продукцията си - кестени и ябълки на входа на изложбения център в Солун, като алегоричен митинг, че техните артикули нямат стойност и трудът им е обезценен от управляващите.

В рамките на 30-ото ревю " Агротика ", фермерите от Тесалия, Гревена, Кастория, Науса и други райони дойдоха в града, с цел да се причислят към сътрудниците си от Северна Гърция, които от няколко дни са паркирали трактори край изложбената палата и са безапелационни, че ще си тръгнат едвам когато ревюто завърши, написа " Труд ".

Президентът на Обединената федерация на земеделските асоциации Лариса, Ризос Маруда дефинира изказванията на премиера Мицотакис като " благодеяние “, и добави, че идващия вторник ще се състои среща на земеделските ръководители от цяла Гърция, с цел да възнамеряват бъдещи манифестации в отбрана на правата на земеделските служащи.

Земеделците в Гърция блокираха някои пътища в северната част на страната, предава Българска телеграфна агенция. Протестиращите желаят от управляващите понижаване на цените за електрическа енергия за селското стопанство, по-евтино гориво, обезщетения за загубата на маслинови дървета в резултат на естествени бедствия, както и спомагателни дотации.

Земеделските производители блокираха със 120 трактора автомагистралата сред пристанищните градове Солун и Неа Муданя. Те възнамеряват блокадата да продължи и в двете направления на придвижването най-малко до 20:00 ч. в символ на митинг против оповестените от държавното управление съгласно тях незадоволителни ограничения за подкрепяне на бранша.

Предвижда се в понеделник фермерите да стигнат с трактори до постройката на районното гръцко Министерство на Македония и Тракия в Солун, където желаят да връчат петиция с настояванията си.

Във вторник синдикатите, представляващи бранша, ще вземат решение за бъдещия ход на митингите си на среща в град Никеа към община Лариса в Тесалия.

От 1 февруари фермерите са паркирали 300 трактора пред Международния изложбен център в Солун, където се организира най-голямото селскостопанско ревю в Гърция „ Агротика “. То завършва през днешния ден и протестиращите последователно стартират да изтеглят тракторите си от там, с цел да подсилят блокадите по автомагистралите в Северна Гърция.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис през днешния ден разгласява в обществените медии седмичния си обзорен бюлетин по отношение на държавните действия, в който уточни, че за държавното управление няма „ аграрни фронт “.

„ Единственият фронт, който има държавното управление, са проблемите, с които се сблъскват хората в бранша на първичното произвеждане. Изслушваме ги, почитаме ги и непрекъснато подхващаме ограничения в тяхна поддръжка, отчитайки паниката им за утрешния ден заради увеличените индустриални разноски вследствие на енергийната и климатичната рецесия, както и тежките геополитически разтърсвания, които се отразяват отрицателно на продоволствения бранш като цяло “, написа министър председателят на Гърция.

Той показва, че по тези аргументи държавното управление е понижило данъчните и осигурителните ставки от 2019 година, дало е тласъци за по-нататъшно понижаване на налозите за кооперациите и е задействало мярката за възобновяване на акциза върху горивата за 2022 и 2023 година

„ Намалихме също по този начин Данък добавена стойност върху фуражите, торовете и селскостопанските машини и компенсирахме забележителното нарастване на цените на електрическата енергия. Общият размер на обезщетенията от фондовете на Гръцката организация за земеделско обезпечаване (ELGA) от 2019 година до момента надвишава 1 милиарда евро “, отбелязва Кириакос Мицотакис.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР