Фермерите да обявяват какви работници са им необходими в Бюрата

...
Фермерите да обявяват какви работници са им необходими в Бюрата
Коментари Харесай

Деница Сачева: Призовавам фермерите да обявяват нуждата от работници в бюрата по труда

Фермерите да афишират какви служащи са им нужни в Бюрата по труда. За това прикани министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в утринния блок на Нова телевизия в отговор на въпрос, обвързван с предлагането на Асоциацията на земеделските производители в България, хората останали без работа да се трудят наложително 14 дни в селското стопанство.
„ Безработните могат да получават своето обезщетение и редом с това да работят в аграрния бранш и получават надниците си, тази опция е планувана в Кодекса на труда “, посочи министър Сачева.

За времето на изключителното състояние са препоръчани промени в Кодекса на труда, които плануват еднодневните контракти да бъдат сключвани за по-дълъг интервал от време, с цел да бъдат облекчени земеделските производители.

В края на седмицата от АЗПБ направиха предложение безработните лица, които са регистрирани в Бюрата по труда в цялата страна, да могат да поставят публично потребен труд в областта на селското стопанство. „ Хиляди българи се записват всекидневно на трудовата борса, а земеделието страда от изострен дефицит на служащи. В тази спешна обстановка ще бъде извънредно потребно те да оказват помощ в земеделските стопанства. Уверявам, че работа има, и макар студената пролет, чакаме добра годишна продукция от плодове и зеленчуци. В тази връзка имаме и други оферти, свързани с ангажимент на комерсиалните вериги за продажба на хранителни артикули, от които най-малко 50% да бъдат създадени в България. “ показа Венцислав Върбанов, ръководител на АЗПБ.
Заетите в селското стопанство и хранителната промишленост да бъдат дефинирани като „ сериозни служащи “, упорстват още от съвсем всички браншови организации от земеделието, отглеждането на животни, преработката и производството на храни в общ зов до премиера Бойко Борисов, ръководителя на оперативния щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски, министъра на земеделието Десислава Танева и здравния министър Кирил Ананиев. Освен това в документът, който към този момент е импортиран в Министерския съвет, се упорства да бъде натрапен „ характерен режим на карантина “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР