Фермер от американския щат Мичиган е използвал, без да подозира,

...
Фермер от американския щат Мичиган е използвал, без да подозира,
Коментари Харесай

Фермер подпирал вратата си с метеорит за 100 000 долара (СНИМКА)

Фермер от американския щат Мичиган е употребявал, без да подозира, същински астероид, с цел да подпира вратата си. Нямайки си визия, че въпросният камък коства 100 000 $, 30 години поред той му е служил непрекъснато за подпорка, оповестява BBC, представена от news.bg.

Професорът по геология от Централния мичигански университет Мона Сибеску, която първа е разпознала скъпата находка, споделя, че хората непрекъснато носят при нея разнообразни камъни, които считат за изключителни.

„ За 18 години нито един път не дадох позитивен отговор. Всеки път споделях изрично не. “ – написа тя на уеб страницата на университета.

Но всичко се трансформира, когато й демонстрират 10-килограмов черен камък със странна форма, с който мъж от Мичиган в продължение на 30 години е подпирал входната си врата.

„ Веднага разбрах, че този камък е необикновен. “ – признава Сибеску.

Анализът демонстрира, че в реалност това е астероид, който е формиран от 88.5% желязо и 11.5% никел. И не е просто астероид, а шестият по величина измежду всички, които са откривани в Мичиган.

„ Това е най-ценният пример, който в миналото съм държала в ръцете си, както по цената си, по този начин и по научната си стойност “, отбелязва изследователката.

 Фермер подпирал вратата си с астероид за 100 000 $ (СНИМКА)

Камъкът е оценен на 100 000 $.

Той е проучен и в института „ Смитсониън “ във Вашингтон, където удостоверяват изводите на проф. Сибеску.

Притежателят на астероида, който е поискал името му да не се разкрива, споделя, че камъкът се е „ приземил “ през 30-те години на предишния век. Самият той е станал негов притежател през 1988 година, когато е купил плантация в Едмор.

Още когато е оглеждал парцела, той е забелязал невероятния черен камък пред вратата. В отговор на любознанието му предходният притежател го уверил, че това е астероид, който е част от имуществото, оповестено за продажба. По думите му, камъкът е провокирал немислим звук при рухването си. Още на идната заран фермерът – тогава още дете, и неговият татко намерили мястото, където се е врязал в земята, и изкопали астероида.

Новият притежател в продължение на три десетилетия гледал на него като на нормално парче канара. Но през тази година прочел няколко истории за поданици на Мичиган, които търсят астероиди, а по-късно ги продават преференциално. Тогава се запитал какъв брой ли коства неговият камък.

Обикновено сходни находки се купуват от музеи, частни колекционери или дилъри, които ги препродават.

Сега 10-килограмовият астероид се намира в Централния мичигански университет и чака да му намерят подобаващ дом. Учените са го нарекли Метеорита Едмор.

Вероятно той ще стане благосъстоятелност на „ Смитсониън “ или на Музея по минералогия в Мейн. Ако договорката се състои, притежателят е заречен да подари 10% от сумата на университета в Мичиган.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР