Ферментиралите храни далеч не са нещо непознато и твърде ексцентрично

...
Ферментиралите храни далеч не са нещо непознато и твърде ексцентрично
Коментари Харесай

Момчето, което прави чудеса от ферментация

Ферментиралите храни надалеч не са нещо непознато и прекомерно ексцентрично за нас българите. Всъщност можем с безспорна убеденост да твърдим тъкмо противоположното - ферментацията като кулинарен метод е извънредно обичайната за района на България и Балканите, съставлявайки част от приготвянето на някои от най-емблематичните ни национални храни и даже питиета. В това число безспорно влизат киселото мляко, киселото зеле и, несъмнено, бозата.

Ферментацията обаче надалеч не се изчерпва с тези географски ширини и с тези артикули. Или най-малко това ни потвърждава Антон Васев. Той е специализиран в работата с няколко благородни плесени, както и други типове ферментации. Той е индивидът, изравен зад магазина (ул. " Лавеле " 21), където можем да намерим всички тези забавни и разнородни артикули, основани посредством ферментация.

Идеята за SоFerments се ражда преди три години. Първоначално малко по-различна като идея и даже като име на марката (поне в главата на Антон). Един ден по време на пандемията обаче, до момента в който рисува със сина си разнообразни човечета, дребният го моли да му направи жаба пънкар.
 Антон Васев

Антон Васев

" Така се появи дребосъче, което беше първото лого. Започнах да мисля име на марката и след няколко часа го имах... SоFerments. SO ми хрумна от МиСО, БредСО, СмилянСо и тн. Взех да върша описи с артикули, ферментирали естествено. За нула време имах 20-тина продукта. И по този начин две години по-късно, SoFerments към този момент е реалност ", споделя Антон.

И макар че да се измисли нов артикул е относително елементарно, да се сътвори подобен лишава най-малко четири месеца. В момента обаче магазинът му разполага с близо 40 ферментирали продукта. Тъй като има разнообразни типове ферментации, като оцетна, алкохолна, млечно кисела, посредством благородни плесени и така нататък, продуктите са разграничени в няколко категории. Това са коджи, лактоферментации, мисо пасти, сосове и темпе. Последният е обичаен соев хранителен артикул, произлизащ от Индонезия, който се прави с контролирана ферментация на соеви зърна.
 Снимка 603800

В SoFerments главно се занимават с производството на сосове от вида на соевия сос, само че с изключение на със соеви зърна, работят и със смилянски фасул и българска леща. От тях вършат така наречен Смилян сос и Лентилс сос. Правят също мисо, като по същата технология основават и Смилянсо и Лентилсо пасти.

Мисо (с генезис от Япония) е паста или ферментирало пюре на основата на коджи, соя и морска сол. Може да се направи единствено със соя, макар че постоянно се прибавя някакъв тип зърнени храни като пшеница, ечемик или ориз. Процесът стартира с подготвяне на коджи, който е ориз с мухъл, наречена коджи-кин. Това е известно в научния свят като Aspargillus oryzae. А той е виновен за обезпечаването на ензимите за разграждане на полизахаридите в ориза.
 Снимка 603808

" Имаме и една паста, която нарекохме Бредсо паста. В нея заместваме соевите зърна с останки от квасен самун. Правим и малко по-познати за нашите земи ферментации, като кисело зеле и други ферментирали зеленчуци и плодове. Общо взето предлагаме все потребни артикули. "

Що се отнася до любимец измежду продуктите им, на Антон му е мъчно да избере подобен. " Комбинирам ги с какво ли не. Слагал съм си в риба, фасул, супи, яйца. Слагам ги на всички места. "  Всяка една дребна елегантна бутилка и бурканче са ръчно направени, като екипът следва обичайните техники на ферментация, с цел да реализиран дълбоки и комплицирани усети.
 Музей на хляба и обичайните храни, Ангел Ангелов и какво показа ръководителят на
Хляб от остаряло време - върховете и невероятните истории на Музея на хляба в Копривщица

Ангел Иванов споделя за неповторимия усет на хляба, спържата и юнашката целувка

Защото задачата на този занаятчия на ферментацията е да направи неповторими и потребни артикули, които оказват помощ на домашните и професионалните готвачи да основават запаметяващи се ястия. И като стана дума за експерти кулинари, коства си да споменем, че в края на 2022 година Антон Васев, дружно с Владислав Пенов (главен готвач в ресторант Космос) гостуваха по специфична покана на ресторант Trigo в Испания, отличен с една звезда Michelin. Там те демонстрираха майсторските си умения, като подготвиха няколко невероятни ястия с част от ферментиралите артикули.
 Снимка 603799

И макар че имат доста предписания за разнообразни ферментации. Антон не разполага с такава за самообладание. Сигурен е обаче, че ферментациите са го трансформирали в много по-търпелив човек. И в страховит експерт, бихме добавили ние. 

Какво е нужно за сполучлива ферментация?

Хигиена, първокласен артикул, познания, грижи и самообладание.

Как ферментиралите храни се грижат за здравето ни?

Ферментиралите храни ни доставят в елементарно усвоима форма всички тези потребни бактерии и ензими, които оказват помощ процеса на храносмилане, дават ни пробиотици и укрепват естествения имунитет. Също по този начин оказват помощ за усвояването на по-голям % от потребните субстанции на продуктите, с които ги комбинираме.
 Снимка 603815

С какво се отличават продуктите на SoFerments?

С това, че са същински. За страдание до България стигат доста малко същински соеви сосове и даже мисо пасти. Нашите артикули, преди да стигнат до хората, минават през следена ферментация за 48 часа с благородни плесени и по-късно интервал на зреене от най-малко три месеца. Вече имаме артикули, които зреят шест месеца, една година и даже повече. В нашите артикули няма прибавен мононатриев глутамат, захар, регулатори на киселини, Е-та и така нататък Всички усети са реализирани натурално.

Какво е приложението на ферментацията в козметиката?

Най-познатите ферментации в козметиката са лактобацилен фермент, чили фермент, тиквен фермент, кокосов фермент и бамбуков фермент, само че ние към момента нямаме козметичен артикул с тях. Имаме обаче три типа сапуни. С бяло коджи, черно коджи и с амазаке.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР