Фекални води се изляха в язовир и причиниха измирането на

...
Фекални води се изляха в язовир и причиниха измирането на
Коментари Харесай

Екологична катастрофа: Фекални води убиха 20 тона риба в язовир край Аксаково |

Фекални води се изляха в язовир и предизвикаха измирането на близо 20 тона риба в язовира край село Засмяно. 

За огромното количество открита мъртва риба в язовира край Аксаково заяви през днешния ден Районната прокуратура във Варна, която управлява досъдебното произвеждане по случая. Сигналът за него е подал концесионерът му на 25 март.

Производството е за закононарушение, касаещо нарушаване или допускане осъществяването на нарушаване на разпоредбите, открити със специфичен закон за опазване на рибата и другите водни организми и за вярното развиване на риборазвъждането в страната.

На мястото е екип от проверяващи от полицията във Варна, известени са Регионална инспекция за опазване на околната среда и Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури в крайморския град, които вземат участие в изясняването на случая.

По случая са назначени са голям брой експертизи.

Масовото измиране е породено от изпускането на фекални води, оповестява БНР. Те са изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово. Свинекомплексът е стопанисван от компанията „ Агросип “, които са споделили, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е предизвикало екологичната злополука.

Следващите дни следва повишение на температурата и обстановката ще се усложни, заяви Дилян Иванов - представител на арендатора на язовира.

„ Местният комплекс на Любен Каравелово изпуска нечисти води, които се вливат в нашия язовир и тонове риба умря. Изпуска тонове фекални води. За първи път се случва. Сезирахме институциите, те са ангажирани шест-седем институции, не са взели проби (от водата – б.р), което е най-големият парадокс, взеха проби от рибата. Голяма част е унищожена. Ще има правосъден риск, тонове умряла риба... екологична злополука. Не е по силите на концесионера да я извози и да я обработи “, сподели той.

Очаква се в понеделник да дойдат екоинспектори от Басейнова дирекция в Плевен, защото този регион е точно от там.

По брега на язовира в действителност има изхвърлени тонове умряла риба. А това е обичано място на варненци и предпазена екологична зона, която към този момент, уви, няма да може да се употребява.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР