Федерико Фелини е италиански режисьор, оказал огромно влияние върху съвременното

...
Федерико Фелини е италиански режисьор, оказал огромно влияние върху съвременното
Коментари Харесай

Младите хора не знаят, какво искат, но са напълно решени да го постигнат ~ Федерико ФЕЛИНИ

Федерико Фелини е италиански режисьор, оказал голямо въздействие върху актуалното киноизкуство. Той вярваше, че киното е " магически метод да описваме за живота и да се конкурираме със самия Бог ", базираше филмите си върху магията на живота, магия, основана от необятната му фикция и невероятното му възприятие за комизъм. Неговата действителност самоуверено надминаваше даже най-странните му сънища.

Федерико Фелини е роден в Римини, Италия, на 20 януари 1920. Когато е напълно дребен родителите му го завеждат на цирк. В продължение на години мечтае за цирка –  " Тогава не знаех, че бъдещето ми е в цирка – цирка на киното ". Започва да прави марионетки, когато е на девет години и да изнася представления, като самичък извършва всички функции и по този метод си създава стила, който по-късно ползва като режисьор.

Животът му се трансформира след срещата  с режисьора Роберто Роселини, който насочва интереса му към кинорежисурата. Те работят дружно над незабравими продукции като " Рим – открит град " от 1945, считан за базов за италианския неореализъм.

През 1960 година е премиерата на " Сладък живот " – първият взаимен филм на Фелини и Марчело Мастрояни. Именно от този филм се ражда думата " папараци ", която придобива изключителна известност.  Незабравимата сцена, в която Анита Екберг влиза във водата на фонтана Ди Треви, до момента в който Марчело Мастрояни я гледа с боготворене, разпалва фантазиите на няколко генерации. Днес всеки екскурзиант, посетил Рим, не пропуща фонтана при обиколката си из града. По-късно Мастрояни няколко пъти ще изиграе алтер егото на Фелини.

Фелини  е част от историята на киното в продължение на 42 години, през които основава 24 кино лентата и получава 5 награди " Оскар ". През 1993, последната година от живота му, получава от ръцете на Марчело Мастрояни и София Лорен " Оскар " за повсеместен принос в киното. Като резултат от един живот буйно предан на работата, която обича, Фелини ни остави в завещание своите съновидения върху кино лента – едно в действителност изобилно благосъстояние.

 (Federico Fellini by Ara Guler, 1957)

Човек съществува само в това, което прави.

В митологията на киното „ Оскар “ е най-голямата премия. Аз нямам потребност от легенди. Моите фантазии и легенди са моят същински живот, а фантазиите са нещата, от които са направени моите филми.

Всяко изкуство е автобиографично; перлата е автобиография на мидата.

Аз постоянно дирижирам същия филм. Не мога да ги различа един от различен.

Бих желал към края на живота, в оня интервал на кома преди края, на сън, да ми се разкрият тайните на Вселената. И след това да се събудя задоволително здрав, с цел да направя филм за това.

Моите филми не са направени, с цел да бъдат разбирани, а с цел да бъдат гледани!

 (Federico Fellini on the set of Amarcord, 1973)

 (Federico Fellini, Marcello Mastroianni and Sophia Loren on the set of 8½, 1963)

Невъзможно е да импровизираш. Правенето на филм е математичска интервенция. То е като изстрелването на снаряд към луната. Прекалено е дефинирано и механизирано, с цел да бъде наречено импровизация. Изкуството е научна интервенция, тъй че в моя случай импровизрирането е в това да имаш ухо и око за нещата, които се случват през времето, до момента в който създаваш изображението.

Киното е остаряла развратница, като цирка и вариетето, която знае по какъв начин да ви предложи разнообразни удоволствия.

По-лесно се живее с талант, в сравнение с с глупак.

Моята работа е единствената ми връзка с всичко.

Нашите фантазии са нашият автентичен живот. Моите мечти и хрумвания не са моята действителност, а екипът, от който са направени филмите ми.

Трябва да живеете сферично – в доста направления. Да приемате себе си, подобен какъвто сте, без забрани, да бъдете отворен.

Цензурата е реклама, платена от държавното управление.

Щастието е просто краткотрайно положение, което минава в злощастие. За наше благополучие, то също работи за нас – по различен метод. И всичко е част от карнавала, нали…

Пленяват ме хора, които могат да живеят без боязън от следствията, да бъдат буйни без нерешителност, хора, които безумно ненавиждат и обичат.

Единствените граници на човешкото създание са границите на неговото въображение.

 (Federico Fellini, 1965)

 (Marcello Mastroianni and Federico Fellini, 1960)

 (Federico Fellini, 1972)

 (Federico Fellini on the set of Satyricon, phorographed by Mary Ellen Mark, 1969)

 (Federico Fellini and Giulietta Masina on the set of La Strada, 1954)

 (Federico Fellini on the set of 8½, 1963)

Снимки: The Red List, Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР