Федералният резерв се провали в опита си да намали инфлацията,

...
Федералният резерв се провали в опита си да намали инфлацията,
Коментари Харесай

Бари Стърнлихт: Фед налива масло в огъня и трябва да спре затягането

Федералният запас се провали в опита си да понижи инфлацията, без да аргументи болежка на стопанската система. Централната банка би трябвало да спре повишението на лихвените проценти в този момент, защото инфлацията към този момент е доста под задачата.

Това споделя милиардерът и магнат в недвижимите парцели Бари Стърнлихт, представен от Business Insider и CNBC. Главният изпълнителен шеф на Starwood Capital Group, който през последната година е неприкрит критик на Фед, показва актуалните опасности пред американската стопанска система, до момента в който доста анализатори предизвестяват за криза.

Централните банкери покачиха нападателно лихвените проценти през последните 18 месеца, с цел да спрат инфлацията. Според Стърнлихт е нямало потребност да стигат толкоз надалеч, защото някои инфлационни проблеми, провокирани от пандемията, към този момент са почнали да се вземат решение сами.

Икономистите настояват, че повода за скока на цените частично е търсенето, което надвишава предлагането през последните няколко години. Тази наклонност към този момент наподобява е към края си, защото потребителите изчерпват непотребните си спестявания и се чака скоро да понижат разноските си.

" Икономиката щеше да се забави от единствено себе си. Повишавайки лихвите толкоз бързо, Джером Пауъл в действителност хвърля бензин в огъня ", споделя Стърнлихт в изявление за CNBC.

Последните статистически данни допускат, че инфлацията към този момент може би е близо или под задачата на Фед от 2%. Причината е че цените на наемите, най-големият съставен елемент от показателя на потребителските цени, изостават от формалната статистика с към 18 месеца.

Наемите на еднофамилни жилища в Съединени американски щати са нарастнали единствено с 3,3% на годишна база това лято, сочат данни на CoreLogic, което е най-бавният ритъм на напредък от пандемията насам. Междувременно показателят на потребителските цени, изключващ цените на наемите, към този момент е под 2%, споделя Стърнлихт.

По-ниската инфлация е добра вест за потребителите, само че вещае проблеми и възможност за криза в Съединени американски щати. Високите лихви рискуват да затегнат американската стопанска система и да доведат до спад. В същото време Фед предизвести, че лихвите могат да останат по-високи за по-дълго, защото продължава да следи инфлационния напън.

" Пауъл просто би трябвало да бъде толерантен. Фед би трябвало да спре, тъй като наранява стопанската система на Съединени американски щати. Тя ще се забави ", предизвестява Стърнлихт, който неведнъж е алармирал за криза в Съединени американски щати през последната година.

Това може да докара до " вихър " в промишлеността на бизнес парцелите, сподели той по-рано, защото по-високите разноски по заемите ще накарат фирмите да се огънат под дълговото си задължение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР