Федералният резерв на САЩ очаквано реши да остави без промяна

...
Федералният резерв на САЩ очаквано реши да остави без промяна
Коментари Харесай

Фед предупреди, че лихвите в САЩ ще са по-високи за по-дълго време

Федералният запас на Съединени американски щати предстоящо реши да остави без смяна главния си лихвен % на последното си съвещание в сряда. Добрата вест за пазарите обаче бързо беше помрачена от прогнозите на централната банка, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време. И в случай че това не е било задоволително, скептицизмът се ускори с по-голямата възможност Фед да предприеме в допълнение нарастване с 0.25 пункта още преди края на годината.

Това е едвам вторият път за последните 13 съвещания, в който Фед не покачва главната си рента, откогато предходната година стартира нападателно да стяга паричната политика, с цел да овладее високата инфлация в Съединени американски щати. Основната рента на институцията към този момент е на рекордното за последните 22 години равнище от 5.25 - 5.5%. Задържането в този момент отразява тактиката на банката да работи внимателно, до момента в който лихвите към този момент са покрай своята връхна точка. Спадът на инфлацията през последните месеци слага Фед " в позиция да продължи напред деликатно ", сподели ръководителят на институцията Джером Пауъл.
Увеличаване и задържане
Точковата графика с насоките на централните банкери демонстрира, че съгласно тях главната рента би трябвало да доближи 5.5 - 5.75% тази година, което допуска още едно покачване с четвърт пункт през идващите месеци. Междувременно прогнозите за понижения през 2024 и 2025 година бяха по-скромни и на процедура облекчаването на финансовите условия за следващ път се измества напред във времето. Показателно е, че при започване на годината някои вложители имаха вяра, че на срещата си тази седмица Фед към този момент ще стартира да намалява лихвите.
Реклама
Повечето членове на Комитета по отворените пазари (FOMC) в този момент предвиждат, че процентът по федералните фондове следващата година ще бъде понижен едвам до 5 - 5.25%, вместо до по-рано предстоящите към 4.6%. Прогнозата за 2025 година също е ревизирана нагоре от 3.4% на 3.9%, а за 2026 година Фед залага равнището да падне под 3%. Това обаче са единствено насоки на централните банкери на база моментното положение на стопанската система, а в последно време те непрекъснато се изместват нагоре.
Прогноза на чиновниците на Фед за лихвената политика. Източник: Fed Оптимизъм за стопанската система
Причината за обрисуваната по-рестриктивна траектория на паричната политика е, че американската стопанска система се показва по-добре от предстоящото, до момента в който инфлацията остава нараснала. Към август тя е 3.7%, като последните два месеца още веднъж стартира да пораства.

Новите стопански прогнози на Фед отразят инерцията от последните тримесечия - чиновниците в този момент чакат двойно по-висок напредък тази година - 2.1% вместо 1%, а покачването за идната е още по-значително - от 0.4% на 1.5%. В същото време за инфлацията са поправени в посока надолу, само че въпреки всичко индикаторът надали ще се върне към задачата на банката от 2% преди 2026 година " Най-лошото нещо, което можем да създадем, е да не успеем да възстановим ценовата непоклатимост ", сподели Пауъл.
Неприятна изненада за пазарите
След изказването на Фед доходността на двугодишните държавни облигации, която отразява упованията за паричната политика, скочи до най-високото си равнище от 2006 година В пазарна сесия, белязана от неустойчивост, бенчмаркът на Уолстрийт S&P 500 затвори с 0.9% надолу, а софтуерният Nasdaq Composite падна с 1.5%. Стойността на $ по отношение на други валути се повиши.
Реклама
Пауъл е бил по-твърд в изявленията си от предстоящото, а Фед към момента не е подготвен да разгласи инфлацията за победена, изясняват анализатори. Прогнозите лихвите да останат високи по-дълго са един от най-влиятелните фактори за пазарите този месец, разяснява пред Financial Times Андрю Патерсън, старши икономист във Vanguard. Това също по този начин е знак за увереността на Фед, че може да реализира " меко приземяване " и че стопанската система е устойчива към по-високите равнища на цената на заемите.
Свързани публикации Какво значат цени на петрола от 100 $ за световната стопанска система 21 септември 2023, 06:29 Как е допустимо цените на жилищата в Съединени американски щати да не престават да порастват 18 септември 2023, 08:07 ЕЦБ увеличи лихвата до исторически връх 14 септември 2023, 17:38 Икономисти намаляват прогнозите си за 2024 година, тъй като централните банки отсрочват намаляването на лихвите 11 септември 2023, 10:17 Управителят на Фед предизвести за прекомерно високата инфлация 28 август 2023, 09:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР